Το ασύλητο μνημείο και οι θησαυροί

Tweet

Αλλοι επτά μακεδονικοί τάφοι έχουν βρεθεί στο παρελθόν στην περιοχή της Αμφίπολης, αλλά μόνο ένας από αυτούς ήταν ασύλητος. Εναν μάλιστα από τους τάφους, τον πιο τελευταίο, είχε ανασκάψει και είχε φέρει στο φως το 2004 η Κατερίνα Περιστέρη, που είναι επικεφαλής των ανασκαφών σήμερα στον τύμβο Καστά, όπου έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα τον εντυπωσιακό περίβολο και τον νέο μακεδονικό τάφο.

Τρεις μακεδονικούς τάφους αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη,

ο οποίος πραγματοποίησε ένα μεγάλο ανασκαφικό έργο στην περιοχή για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1956 μέχρι και το 1985, όταν πέθανε.

Το 1960 ο αείμνηστος αρχαιολόγος έφερε στο φως στο ελληνιστικό νεκροταφείο στην ανατολική πλευρά της πόλης τον μεγαλύτερο και τον πιο εντυπωσιακό από τους μακεδονικούς τάφους -τον «Μακεδονικό Τάφο 1» που χρονολογείται από το 300 π.Χ.-, ο οποίος ήταν ασύλητος και στο εσωτερικό του βρέθηκαν ένα χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς, χρυσά δακτυλίδια κ.ά., που σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στις ανασκαφές της Αμφίπολης. Ο «Μακεδονικός Τάφος 1» βρέθηκε από τον Δ. Λαζαρίδη ανατολικά του δρόμου Θεσ/νίκης - Δράμας. Εχει ταφική οδό, προθάλαμο με μια νεκρική κλίνη και θάλαμο με δύο νεκρικές κλίνες σε σχήμα Γ. Στις κλίνες του θαλάμου υπάρχει ζωγραφική διακόσμηση με διονυσιακά θέματα. Το μήκος του ξεπερνά τα 11 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τάφος «μακεδονικού τύπου» της Αμφίπολης.

Ο ίδιος ο Δ. Λαζαρίδης σημείωνε για τον τάφο: «Είναι κτισμένος με μεγάλους πωρόλιθους και καλύπτεται από τεχνητό τύμβο. Καμαροσκεπής διάδρομος μήκους 5,30 μ. και πλάτους 1,60 μ., οδηγεί στους κατεστραμμένους προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο, συνολικού μήκους 11,30 μ. Στη γωνία βρίσκονται δύο κτιστοί με πωρόλιθους και ασβεστοκονίαμα τάφοι, διακοσμημένοι εξωτερικά με ζωγραφιές διονυσιακών παραστάσεων...».

Κοντά στον δημόσιο δρόμο, στη θέση που είναι γνωστή με το όνομα Μάντρες, αποκαλύφθηκε πάλι από τον Δ. Λαζαρίδη το 1961 ο «Μακεδονικός Τάφος 2», κτισμένος από πλίνθους πωρολίθου, ο οποίος καλυπτόταν από τύμβο. Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και τα λίγα πήλινα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο δάπεδο του θαλάμου -τμήματα λύχνων, μελαμβαφών πυξίδων και θήλαστρου με διακόσμηση «δυτικής κλιτύος»- μπορούν να τον χρονολογήσουν πιθανώς στο β' μισό του 3ου αιώνα μ.Χ.

Ο πρώτος μακεδονικός» τάφος αποκαλύφθηκε στην περιοχή (Παλαιοκώμη) το 1894 από τον Γάλλο αρχαιολόγο P. Perdizet και χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι υπόγεια καμαροσκεπής οικοδομή, με διάδρομο, προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο. Καλύπτεται με τεχνητό τύμβο περιμέτρου 120 μ. και ύψους 4 μ. Είναι κτισμένος με ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία από λιθόπλινθους πωρόλιθους. Εσωτερικά είναι επικαλυμμένος με λεπτό κονίαμα. Η είσοδος, πλάτους 1,03 μ., έκλεινε με μαρμάρινη δίφυλλη πόρτα. Στην εξωτερική πλευρά έχει ανάγλυφους κύκλους, κεφαλές καρφιών και ρόπτρο όπως η ξύλινη πόρτα.

Εκτός από τους παραπάνω επτά τυπικούς μακεδονικούς τάφους, στην περιοχή, έξω και γύρω από τα τείχη της Αμφιπόλεως, αποκαλύφθηκαν και περίπου 400 υπόγειοι λαξευτοί μακεδονικοί τάφοι, κιβωτιόσχημοι, καραμοσκεπείς ή απλώς λακκοειδείς τάφοι αλλά και ταφές με καύση σε τεφροδόχα αγγεία του 4ου αιώνα έως και τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

Βρέθηκαν επίσης πάρα πολλά κτερίσματα μεγάλης αξίας και κοσμήματα λεπτότατης τέχνης, όπως δακτυλίδια, περιδέραια, ενώτια, στεφάνια και προτομές γυναικείων θεοτήτων.

Επίσης ανασύρθηκαν πολλά αγγεία διαφόρων τύπων, ερυθρόμορφη πελίκη, μελανοβαφείς κάνθαροι και επιτύμβιες ανάγλυφες και ενεπίγραφες στήλες διαφόρων τύπων του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Tags: Αμφίπολητάφοςτύμβος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα