Τι ζητούν από τις τράπεζες τα ξένα funds για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων

Διεθνείς επενδυτές που ειδικεύονται στα NPL’s επισημαίνουν πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χρειάζεται να βελτιώσουν περαιτέρω την μεταξύ τους συνεννόηση, παρότι αναγνωρίζουν πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως το Forum για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που δημιούργησαν, αν και αποτελεί πρόοδο, δεν αρκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Σακέλλη της Pillarstone το γεγονός

πως υπάρχουν μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την χώρα μας.

Σε αντίθεση με την Ιταλία που έχει δεκαπέντε συστημικές τράπεζες και πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, η ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμάται πως αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν ταχύτατα οι αναγκαίες λύσεις.

«Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται το λάθος που κάνουν όλοι στις αναδιαρθρώσεις: θεωρούν πως ο χρόνος είναι σύμμαχος και δίνει πιο πολλές επιλογές», σημειώνει ο κ. Σακέλλης.

Η αλήθεια, όπως σπεύδει να συμπληρώσει, είναι τελείως διαφορετική. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα για την επιτυχή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε μια επιχείρηση που βρίσκεται υπό πίεση, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ γρήγορα», τονίζει με έμφαση.

Την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεσήμανε πρόσφατα και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις τράπεζες.

Να σημειωθεί πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν πάνω από το 95% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην ελληνική αγορά και ο στόχος που έχει τεθεί για τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι να μειωθούν από 106,7 δισ. σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Πηγή: mononews.gr

κόκκινα δάνειαfundsτράπεζεςΧρηματοπιστωτικός τομέας
Keywords
Τυχαία Θέματα