Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας Μπαξεβανάκης για το θέμα των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ

Στο θέμα με τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ τέθηκαν από την πλευρά της ΟΛΜΕ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν πολλά τμήματα σε πολλές σχολικές μονάδες που είναι ολιγομελή και κάτω και απ’ το όριο του 80% του κατώτερου αριθμού μαθητών που ορίζει η υπουργική απόφαση. Αναδείχθηκε το πρόβλημα της συρρίκνωσης των σχολείων και

της ουσιαστικής κατάργησης τους, ιδίως σε δύσκολες περιοχές της επαρχίας. Αναδείχθηκε επίσης το πρόβλημα της ουσιαστικής κατάργησης τομέων και ειδικοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, που αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα προσέλευσης μαθητών, όπως των Δομικών των Εφαρμοσμένων Τεχνών κλπ. Σε κάθε περίπτωση η ΟΛΜΕ ζήτησε την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει το 80% του κατώτερου αριθμού μαθητών που ορίζει η υπουργική απόφαση. Παράλληλα ζήτησε παράταση εγγραφών για μαθητές που έρχονται εκπρόθεσμα να εγγραφούν καθώς και στοιχεία για τις συνολικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ και για τον αριθμό των ολιγομελών τμημάτων.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι τον Ιούλιο 2017 υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών (e-epal) 76000 δηλώσεις εγγραφών. Στις 11/9/2017 οι δηλώσεις έγιναν 87000. Απ’ αυτές οι 80000 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν καταχωρηθεί στο my school. Για τις υπόλοιπες που εκκρεμούν πιστεύει ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Για τους μαθητές που έρχονται εκπρόθεσμα να εγγραφούν υπάρχει πρόβλεψη να μπορούν εκπρόθεσμα, για δέκα ημέρες μετά τις 11/9/2017, μέσω των διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Σε ερώτηση αν μπορούν να εγγραφούν και σε ολιγομελή (κόκκινα) τμήματα στην ουσία δεν απάντησε, παρά την πίεση που του ασκήσαμε.

Ανέφερε ότι πέρσι τα ολιγομελή τμήματα που λειτούργησαν ανερχόταν σε 1700. Φέτος μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί απ’ τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης 500 ολιγομελή. Το άμεσο επόμενο διάστημα θα εγκριθούν και άλλα αφού ολοκληρωθεί η καταχώρηση των στοιχείων στο my school. Υπάρχει βούληση με υπουργική απόφαση να εγκριθούν επιπλέον ολιγομελή τμήματα σε δύσκολες περιοχές, ολιγομελή τμήματα δύσκολων τομέων και ειδικοτήτων, καθώς και τομέων και ειδικοτήτων που λειτουργούν μοναδικά σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Δεν δεσμεύτηκε για όλα τα ολιγομελή αλλά κατά περίπτωση. Είπε ότι θα δείξει ευαισθησία στα εσπερινά... Σε παραδείγματα που του ανάφερε η ΟΛΜΕ ότι οι περιφερειακοί διευθυντές δεν ενέκριναν ολιγομελή τμήματα που τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει το 80% του κατώτερου αριθμού μαθητών που ορίζει η υπουργική απόφαση, απάντησε, μάλλον μπερδεμένα, ότι δηλαδή οι Διευθυντές δεν είχαν έγκριση για όλα, αλλά θα γίνουν τώρα και όσα απ’ αυτά δεν γίνουν θα συμπεριληφθούν στην υπουργική απόφαση.

Για τις ειδικές τάξεις για τους μαθητές παρελθόντων τύπων ΕΠΑΛ που δεν τελείωσαν την φοίτησή τους, ανέφερε, ότι όπου μπορούν να δημιουργηθούν θα δημιουργηθούν, αλλιώς θα εγγραφούν σε σχολείο της διεύθυνσής τους και θα κάνουν συνδιδασκαλία με τους μαθητές της Γ τάξης του σημερινού ΕΠΑΛ.
Για την αλλαγή του ποσοστού (στο 1%) που θα προκαλέσει μείωση των εισακτέων αποφοίτων ΕΠΑΛ στα νέα Πανεπιστήμια τεχνολογικού τύπου, απάντησε ότι δεν έχει σκεφτεί αυτή την παράμετρο και θα το δει το επόμενο διάστημα.

Μπαξεβανάκηςολιγομελή τμήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα