Τα fake news από τη Λέσβο καλά κρατούν

Αρθρογράφος: Θράσος Αβραάμ

Τα fake news από τη Λέσβο καλά κρατούν και θύμα τους αυτή τη φορά δεν ήταν πρόσφυγες αλλά η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών. Η περίεργη είδηση που δημοσίευσαν δυο τοπικές ιστοσελίδες έκανε λόγο για δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της Λέσβου που θέλει να ντύσει τα αγόρια με φούστες και τα κοριτσάκια με παντελόνια σε σχολική γιορτή. Το «ρεπορτάζ» μάλιστα διευκρίνιζε ότι μ αυτό τον τρόπο τα παιδιά της έκτης θα αλλάξουν φύλο... ενώ υπήρχε και έγκυρη

πληροφόρηση ότι ένα αγοράκι που αρνήθηκε να το κάνει αυτό θα τιμωρούνταν από τη δασκάλα!

Μέσα σε λίγες ώρες η "είδηση" πήρε πανελλαδικές διαστάσεις καθώς μέσω της αναπαραγωγής της διαδόθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες και blogs, αλλά στα κοινωνικά δίκτυα, με πλήθος επικριτικά , προσβλητικά και υβριστικά σχόλια για την «ανώμαλη δασκάλα που θέλει να διαφθείρει τα παιδιά».

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια το θεατρικό έργο που θα ανεβάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της έκτης τάξης, είναι ο Πλούτος του Αριστοφάνη. Στο ζήτημα που προέκυψε παρενέβη με ανακοίνωση της και η τοπική κοινότητα Λουτρών η οποία θα κινηθεί νομικά εναντίον των δυο ιστοσελίδων που διέδωσαν τις ψευδείς ειδήσεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ¨με τη διαστρεβλωμένη και ψευδή παρουσίαση των γεγονότων και την αβάσιμη προσωπική τους κριτική προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας στην Τοπική κοινότητα, και αναταραχής στα παιδιά και μετέτρεψαν μια πολιτιστική σχολική δραστηριότητα μικρών παιδιών σε πεδίο ανταλλαγής διχαστικών και ρατσιστικών σχολίων μέσω διαδικτύου σε Πανελλαδική και Παγκόσμια κλίμακα.Οι πολυετείς προσπάθειες Δασκάλων Γονέων και Κοινοτικών Συμβουλίων έχουν αναδείξει το Σχολείο του χωριού μας σε ξεχωριστή θέση πανελλαδικά για το εκπαιδευτικό έργο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τις συνθήκες φοίτησης. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να δυσφημεί, να υβρίζει και να συκοφαντεί το εκπαιδευτικό αυτό έργο, με διεστραμμένες και παραπλανητικές δημοσιεύσεις. Οποιαδήποτε εκ των υστέρων ανασκευή της προσβλητικής δήθεν «ειδησεογραφίας» δεν αποκαθιστά την προσβολή της τιμής και υπόληψης όλων των θιγομένων, αφού οι αμετροεπείς κακοήθειες έχουν εξαπλωθεί σε όλο το Διαδίκτυο¨.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω των δυο συγκεκριμένων ιστοσελίδων διακινούνται ψευδείς ειδήσεις.

Tι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Τη βεβήλωση παρεκκλησίου με κόπρανα από πρόσφυγες στην περιοχή του Μανταμάδου, το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από το πλοίο που ταξίδευαν πρόσφυγες για Αθήνα, τις ουρές που έκαναν οι πρόσφυγες σε οίκο ανοχής στη Μυτιλήνη, το σκότωμα και το φάγωμα σκυλιών πάλι από πρόσφυγες στην περιοχή Τσαμάκια, την συγκλονιστική είδηση ότι πρόσφυγες ουρούσαν στο λιμάνι, τις φωτογραφίες από εκδιδόμενες γυναίκες την περιοχή Nantes της Γαλλίας που υποτίθεται ότι ήταν από τη Μόρια, την διάρρηξη αυτοκινήτου στο Τελωνείου κ.α.

Απ όλα έχει ο μπαξές και όταν τελειώνουν τα fake γίνονται και κατασκευές «ειδήσεων» όπως αυτή με το πέταγμα της ελληνικής σημαίας από τον ιστό στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας αλλά και το περιστατικό με το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό σχολείο. Όλα αυτά μπορεί στην μια περίπτωση να γίνονται ίσως από απειρία και για να αυξηθούν τα ¨κλικ¨ αλλά στην δεύτερη σίγουρα υποκρύπτουν μεταξύ των άλλων και πολιτική σκοπιμότητα καθώς ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της σελίδας διατηρεί στενές σχέσεις με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με τον βουλευτή της Χαράλαμπο Αθανασίου. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη που στήριζε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συχνά-πυκνά βρίσκεται σε πάνελ της ΟΝΝΕΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν απασχολήσει σοβαρά τόσο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας όσο και τη δικαιοσύνη οδηγεί στην αποθράσυνση και στη μελλοντική εμφάνιση ακόμα περισσότερων fake news.

Ετικέτες: Θράσος Αβραάμfake news
Keywords
Τυχαία Θέματα