Στα μαχαίρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

Συνεχίζονται τα παζάρια για το ποιος θα επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

 

Η σύγκρουση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αφορά στη διαμάχη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μέρος της ζημιάς που θα επωμιστούν από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται αυτές τις μέρες οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού

χρέους, στο φόντο της συνολικότερης διαμάχης για τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και αλλού.

 

Τα τελευταία 24ωρα, οι συνεννοήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, κύρια τη Γερμανία, αξιοποιούνται στο έπακρο προκειμένου να εκβιαστεί ο λαός στην Ελλάδα και να προσυπογράψει τα νέα βάρβαρα μέτρα, υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης από το Γιούρογκρουπ της 12 Νοέμβρη, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, μετέδωσε χτες ότι πιθανόν η απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της Ελλάδας να μη ληφθεί την επόμενη βδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Η συνάντηση της 12ης Νοεμβρίου δεν θα είναι το τελικό στάδιο. Δεν πιεζόμαστε τόσο όσο φαίνεται», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 στην Πόλη του Μεξικού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις χωρίς να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια έως τα τέλη Νοέμβρη ή ακόμα και τις αρχές Δεκέμβρη. «Δεν θα αποδεσμεύσουμε την επόμενη δόση μέχρις ότου να έχουν ξεκαθαριστεί όλες οι λεπτομέρειες», ανέφερε.

Ακολούθησε δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ο. Ρεν, ο οποίος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μεξικό, είπε ότι «έως τις 12 Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή για το πώς θα μειωθεί το χρέος και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να την έχουμε», δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Κούρεμα» θέλουν και οι ΗΠΑ

Υπέρ του να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος δήλωσε την περασμένη βδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δίνοντας νέα διάσταση στη διαμάχη. Στον αντίποδα, το γερμανικό Κοινοβούλιο - όπως μεταδίδει η «Ντόιτσε Βέλε» - γνωμοδοτεί με έκθεσή του ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση κράτους η οποία και απαγορεύεται, σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των παζαριών που κορυφώνονται, συζητιέται και η λύση να παραιτηθεί η ΕΚΤ των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 80% της ονομαστικής τους αξίας και να ζητήσει την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών στην τιμή που τα αγόρασε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικο

Keywords
Τυχαία Θέματα