Σχετικά με την επικείμενη Γενική Απεργία της 14ης Δεκέμβρη

Συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας την Τρίτη 5 Δεκέμβρη έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με την επικείμενη Γενική Απεργία της 14ης Δεκέμβρη. Επίσης κατατέθηκαν 3 ψηφίσματα από μέρους μας σχετικά:

(1). Με την κρατική και εργοδοτική καταστολή (περιπτώσεις Market In Ιωαννίνων, εστιακών φοιτητών και πλειστηριασμών)

(2). Με την φημολογούμενη αύξηση διδακτικού ωραρίου.

(3).

Με την προσπάθεια της κυβέρνησης για περιστολή του απεργιακού δικαιώματος.

Όλες οι παρατάξεις τόνισαν την ανάγκη να πετύχει η απεργία και επισήμαναν πολλά από τα στοιχεία της νέας επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και το δημόσιο σχολείο.

Εκφράστηκε από κάποια μέλη του ΔΣ η ανάγκη να μην γεμίζουμε τα σχολεία με ανακοινώσεις – ψηφίσματα αλλά αυτά, αν είναι δυνατόν, να συμπεριλαμβάνονται σε πιο γενικές ανακοινώσεις.

Με βάση τη λογική αυτή, στην οποία δεν διαφωνήσαμε, αναλάβαμε σαν παράταξη να συντάξουμε ένα σχέδιο ανακοίνωσης που να συμπεριλαμβάνει τα ψηφίσματα και να έχει γενικό πολιτικό περιεχόμενο αλλά και πιο συγκεκριμένα τη θέση του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου.

Τελικώς χωρίς κάποια επιπλέον ενημέρωση, τουλάχιστον ως προς την δική μας παράταξη, Πέμπτη πρωί λάβαμε στο e-mail μας (και στο e-mail των σχολείων) μια τηλεγραφική απεργιακή ανακοίνωση στην οποία συμφώνησαν οι παρατάξεις ΣΥΝΕΚ και Ενιαίο Ψηφοδέλτιο.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση δεν πιστεύουμε ότι ένα σωματείο εργαζομένων ειδικά στις συνθήκες που βρισκόμαστε μπορεί να συμβάλλει στην αγωνιστική αφύπνιση των συναδέλφων όταν λειτουργεί απλά ως διαβιβαστής μηνυμάτων και ειδήσεων.

Σας επισυνάπτουμε το σχέδιο ανακοίνωσης που καταθέσαμε και σας καλούμε στις 14 Δεκέμβρη να προχωρήσουμε σε μια πρώτη απάντηση ενάντια στα νέα μέτρα με μαζική συμμετοχή στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ - ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στον ΑΓΩΝΑ για την ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ της 14ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Συνάδελφοι,

Οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου δίνουμε καθημερινά τη δύσκολη μάχη μέσα σε αντίξοες εργασιακές και διδακτικές συνθήκες για να προσφέρουμε το αυτονόητο: Εκπαίδευση και ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά!

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα είναι γνώστη σε όλους μας, μα πιο πολύ «τη ζουν στον πετσί τους» οι μαθητές μας: ανύπαρκτες ή στην καλύτερη περίπτωση γερασμένες υποδομές, τάξεις με 27 μαθητές, κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται καθημερινά στην πλειοψηφία τους σε 2, 3 ή και 4 σχολεία ενώ πολλοί από αυτούς υπηρετούν μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους για πολλά χρόνια ακόμη και δεκαετίες.

Κι όμως μέσα σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον το δημόσιο σχολείο προσφέρει ακόμη γνώση και μόρφωση λόγω του πείσματος των λειτουργών του και παρά τις προσπάθειες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α) να το μεταλλάξουν από σχολείο σε επιχείρηση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και σκόρπιας πληροφορίας.

Κάθε μας σκέψη πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο παρόν και στο μέλλον που ετοιμάζουν και σε μας τους εργαζόμενους αλλά και στους εργαζόμενους του αύριο, τους μαθητές μας. «Οραματίζονται» μια νεολαία άβουλη, χωρίς κρίση, χωρίς γενική μόρφωση και παιδεία, με μόνα εφόδιο την εργασιακή ευελιξία, τις δεξιότητες με ημερομηνία λήξεως και τους μισθούς πείνας γιατί αυτά είναι τα συστατικά για την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Ονειρεύονται» μια νέα γενιά που θα λέει μόνο «ναι» και θα πάψει να διεκδικεί. Γι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή έχουν βάλει στο μάτι τις εργατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και κατακτήσεις με τελευταία παραδείγματα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία αλλά και τα τόσα περιστατικά κρατικού και εργοδοτικού αυταρχισμού.

Με βάση τα παραπάνω:

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους «θεσμούς» για χτύπημα του δικαιώματος στην ΑΠΕΡΓΙΑ όπως αυτή που έγινε με την κατάθεση τροπολογίας που θα συζητούνταν στις 5 Δεκέμβρη σε άσχετο νομοσχέδιο.Καταδικάζουμε απερίφραστα την κρατική καταστολή που έζησαν οι εργαζόμενοι του Καρυπίδη στα Γιάννενα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στις εστίες έξω από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι διαδηλωτές στα ειρηνοδικεία. Οι πάνω από 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του Καρυπίδη που αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στην εργασία και στα δεδουλευμένα τους, οι φοιτητές που εν έτει 2017 διεκδικούν κυριολεκτικά ένα πιάτο φαΐ και οι εργαζόμενοι που προστατεύουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, βρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο στόχαστρο τόσο της κυβέρνησης όσο και της εργοδοσίας.Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση σε όλους τους πληγέντες σε Δυτική Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο που λόγω έλλειψης σύγχρονων υποδομών πνίγηκαν στην κυριολεξία διότι η καπιταλιστική κερδοφορία βρίσκεται πάντα σε κόντρα με τις λαϊκές ανάγκες.Τονίζουμε σε κυβέρνηση και «θεσμούς» ότι δεν θα δεχθούμε άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στο όνομα του κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης και πιο συγκεκριμένα την νέα φημολογούμενη αύξηση διδακτικών ωρών ανά εκπαιδευτικό, την νέα αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό και την αντιδραστική αξιολόγηση, αποτίμηση, αυτοαξιολόγηση ή όπως αλλιώς θέλουν θα την ονομάσουν με βάση τις “βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ”.Επισημαίνουμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός φορτώνει επιπλέον 2,74 δις ευρώ στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ παράλληλα προβλέπει «ζεστό χρήμα» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2060 έχουν συμφωνηθεί προϋπολογισμοί λιτότητας και φοροληστείας, θεόρατα πλεονάσματα που θα τα επωμιστούμε εμείς οι εργαζόμενοι.Απορρίπτουμε το νέο Λύκειο και τις πολύ δυσμενείς εκπαιδευτικές αλλαγές που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη Β τάξη. Οι σχεδιασμοί για το νέο Λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης σηματοδοτούν ένα ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό σχολείο.

Παλεύουμε για:

Μείωση και όχι αύξηση των μαθητών στην τάξη, με παιδαγωγικά κριτήρια. 20 μαθητές ανά τμήμα στα μαθήματα γενικής παιδείας, 15 στις κατευθύνσεις, 12 σε εργαστήρια και ξενόγλωσσα.

Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Καμιά σκέψη για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους Δήμους. 12χρονο δωρεάν, υποχρεωτικό, δημόσιο σχολείο.

Ενίσχυση των υποδομών των σχολείων, σύγχρονα εργαστήρια, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Κατάργηση των σχεδιασμών για αξιολόγηση στα σχολεία αλλά και κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα.

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων.

Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων.

Εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων- αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αυτή η ΑΠΕΡΓΙΑ πρέπει και μπορεί να πετύχει!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ

και στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ της 14ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Αγωνιστική Συσπείρωση ΕκπαιδευτικώνΕΛΜΕ Θεσπρωτίαςαπεργία
Keywords
απεργια, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, υπουργείο παιδείας, το φως, ελμε, market, σχολεια, νέα, συμμετοχή, σχεδιο, επιτυχια, ΔΝΤ, οοσα, διαδηλωσεις, προυπολογισμος, δις, φως, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργια μμε, συμβασιουχοι, απεργια ταξι, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, ημερομήνια, γνωση, δωρεαν, εργασια, κοντρα, νεα μετρα, οοσα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, φως, mail, αγωγη, αυξηση, αιτωλοακαρνανια, απλα, απληρωτοι εργαζομενοι, αττικη, βρισκεται, γιαννενα, δημοσιο, δικη, δις, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευρω, εκπαιδευση, ελμε, ενημερωση, επιτυχια, κυβερνηση, κρατικο, λυκειο, μακρια, ματι, μηνες, μειωση, μονα, νεα γενια, νεο λυκειο, νεολαια, παντα, οικογενεια, ονομα, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, πιο πολυ, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, σωματειο, τμημα, το φως, τριτη, ωρες, αφυπνιση, δικαιωμα, ηπειρο, υπουργειο, market
Τυχαία Θέματα