Προκλητική θέση της Ντ. Μπακογιάννη και της ΝΔ για απέλαση των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών

Σε πρόσφατη (13/7) συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, η Ντ. Μπακογιάννη, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τις πραγματικές απόψεις του κόμματός της με ψυχρό κυνισμό. Σε ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, η Μπακογιάννη, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, έσπευσε να δηλώσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε “αυτοβούλως” να παραδώσει στο αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν τους εννέα Τούρκους “τρομοκράτες”, όπως τους χαρακτήρισε. Πρόκειται για τους εννέα Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Ερντογάν τον Δεκέμβρη του 2017 και οι οποίοι κατηγορούνται ότι “απειλούσαν να δολοφονήσουν” τον Τούρκο πρόεδρο. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ζητά επιτακτικά την έκδοσή τους.

Η ακριβής τοποθέτηση της Μπακογιάννη, κεντρικού στελέχους της ΝΔ, ήταν η ακόλουθη: “Δεν θα δεχόμουν ποτέ τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων (Έλληνες στρατιωτικοί – οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί). Αλλά όταν μία χώρα έχει στο έδαφός της ανθρώπους που, κατά δήλωση της δικής μας χώρας, ήθελαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, έπρεπε να τους είχες στείλει πίσω”. Στη συνέχεια της δήλωσής της και για να συγκαλύψει τη στάση της και το κόμμα της, έσπευσε να συμπληρώσει πως μια τέτοια τοποθέτηση δεν κινείται “στη λογική ενός ανατολίτικου παζαριού”. Είχε όμως νωρίτερα φροντίσει να παρουσιάσει τους εννέα Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, λίγο – πολύ ως στυγνούς εγκληματίες, δολοφόνους και τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντάς τους σαν άλλους “Κουφοντίνες”.

Δεν πρόκειται για την τοποθέτηση κάποιου μεμονωμένου στελέχους, αλλά για την επίσημη άποψη της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε, ουδέποτε η ηγεσία της ΝΔ δεν κράτησε αποστάσεις από μια τέτοια δήλωση. Πρόκειται λοιπόν για μια απύθμενου θράσους δήλωση, που ανερυθρίαστα και αναίσχυντα ξεσκίζει και κουρελιάζει και τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ακροδεξιό κατήφορο που κρύβεται πίσω από τη ρητορική της ΝΔ. Για τη ΝΔ και την ηγεσία της, οι δεκάδες και εκατοντάδες Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, δημοκράτες, αριστεροί και κομμουνιστές, που βρίσκονται καθημερινά εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με τους διωγμούς του αντιδραστικού καθεστώς της γειτονικής χώρας, χαρακτηρίζονται με μια μονοκονδυλιά ως “τρομοκράτες”. Όσοι διώκονται, φυλακίζονται στα κελιά των τουρκικών φυλακών, βασανίζονται και θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Τουρκίας ενάντια στη φασίζουσα πολιτική του ντόπιου καθεστώτος, για τη ΝΔ εξομοιώνονται με τις οργανώσεις σαν τη “17Ν” που η εγκληματική δράση τους υπονομεύει και υποσκάπτει τα δημοκρατικά δικαιώματα, δυσφημίζει και σπιλώνει την Αριστερά, τη δράση και τους αγώνες της. Έτσι λοιπόν η ΝΔ, δια στόματος Μπακογιάννη, καλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει στο έλεος του καθεστώτος Ερντογάν τους εννέα φυλακισμένους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.

Η πρόσφατη τοποθέτηση της Μπακογιάννη έδωσε βήμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιαστεί ως υποτιθέμενος υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Άσκησε – υποτίθεται – κριτική προς τη στάση της Μπακογιάννη, κατηγορώντας την πως “βάζει στη ζυγαριά ανθρώπινες ζωές” και πως κατά την ίδια “Οι 9 Τούρκοι συλληφθέντες πρέπει να απελαθούν γιατί για αυτούς θα υπάρχει δίκαιη δίκη”. Το θράσος και η υποκρισία πάνω στο θέμα αυτό περισσεύουν για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης οι Τούρκοι αγωνιστές βρίσκονται μέχρι σήμερα, για περισσότερο από 6 μήνες, φυλακισμένοι ενώ η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί έντονα την έκδοσή τους. Στην τοποθέτηση της Μπακογιάννη όμως συναντιούνται οι γραμμές τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Με αφορμή την πρωτοφανή και ταυτόχρονα πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, η Μπακογιάννη “ξεκαθάρισε” πως δεν συζητά για “συμψηφισμό” τους με τους οκτώ Τούρκους επίδοξους πραξικοπηματίες. Ταυτόχρονα απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που και η ίδια δεν έχει προβεί σε ενέργεια παράδοσής τους στο τουρκικό καθεστώς. Δύο χρόνια μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως οι πραξικοπηματίες είχαν την υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η γραμμή “σύμπλευσης” της ΝΔ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της παράδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών υπαγορεύεται άμεσα ή έμμεσα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Παρά την “προσαρμοστικότητα” που επιδεικνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις έντονες πιέσεις της τουκρικής πλευράς για να παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς με την πρωτοφανή – προ λίγων μηνών – παρέμβασή της ώστε να ακυρωθεί η απόφαση χορήγησης ασύλου, τελικά επιβεβαιώνεται πως τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή έχει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Είναι επίσης προφανές πως οι ΗΠΑ δεν κόπτονται καθόλου για την παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αντίθετα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάθε “χαρτί” για να κοντύνουν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προσαρμόσουν την κυβέρνησή του στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για τον έλεγχο και την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή.

Η δήλωση λοιπόν της Μπακογιάννη μπορεί να ερμηνευτεί τελικά ως μια προσπάθεια της ντόπιας ολιγαρχίας να βρει μια “συμβιβαστική” λύση που να ισορροπεί ανάμεσα στο φλέγον πρόβλημα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών και στις πιέσεις που δέχεται από την τουρκική πλευρά, χωρίς όμως να θίξει τα συμφέροντα του μεγάλου “αφεντικού” των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως στις πλάτες των εννέα Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι και με την απειλή της έκδοσης, στήνεται ένα σκληρό παζάρι υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του αμερικάνικου παράγοντα.

Είναι λοιπόν ανάγκη να αποκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενο της υποτελούς πολιτικής της ντόπιας ολιγαρχίας, να καταγγελθεί η απαράδεκτη αυτή τοποθέτηση που χτυπά άμεσα και καίρια τα δημοκρατικά δικαιώματα, απειλεί άμεσα τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.

Ανακοίνωση Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Μ-Λ ΚΚΕΜπακογιάννηΤούρκοι
Keywords
Τυχαία Θέματα