Πόση ώρα πρέπει τελικά να γυμνάζεσαι για να αδυνατίσεις;

Το αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων είναι ως γνωστόν, η βασική «συνταγή» του αδυνατίσματος. Πρέπει δηλαδή να καις περισσότερες θερμίδες απ΄όσες λαμβάνεις. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση είναι ένας βασικός τρόπος να κάνεις καύσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα μια ισορροπημένη διατροφή.

Τι είδους όμως άσκηση, πόση ώρα και με πόση ένταση; Και τελικά ποια η σχέση όλων αυτών με τον έλεγχο της όρεξης;

Όπως λένε οι ειδικοί, η ιδανική διάρκεια της άσκησης αν θέλεις να αδυνατίσεις είναι 30-45 λεπτά. Όχι όμως 30-45 λεπτά οποιαδήποτε άσκησης, αλλά έντονης δραστηριότητας.

Κι αυτό γιατί, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησής σου, τα επίπεδα της οποίας επηρεάζουν σημαντικά τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη για φαγητό, κάτι που τελικά έχει άμεση σχέση με το πόσες θερμίδες προσλαμβάνεις.

Γιατί η ένταση έχει σχέση με το αποτέλεσμα

1. Καταρχήν, όταν λέμε έντονη άσκηση εννοούμε αυτή κατά την οποία οι καρδιακοί παλμοί φτάνουν στο 75%. Αιτία είναι η γκρελίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της πείνας», τα επίπεδα της οποίας επηρεάζονται από την έντονη άσκηση, ώστε μετά την προπόνηση να έχεις σαφώς μειωμένη όρεξη σε σύγκριση με άλλες, πιο ήπιες προπονήσεις.

2. Oι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκειά της είναι περισσότερες. Παρότι ποσοστιαία η συμμετοχή του λίπους όταν ασκούμαστε σε μέτρια ένταση είναι μεγαλύτερη, η άσκηση υψηλής έντασης υπερέχει συνολικά στη δαπάνη θερμίδων και, τελικά, ακόμα και στον απόλυτο αριθμό των θερμίδων που προέρχονται από το λίπος.

3. Μετά από υψηλής έντασης άσκηση ο μεταβολισμός τονώνεται για αρκετές ώρες μετά. Έτσι, συνεχίζεις να καις περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν έχεις πια φύγει από το γυμναστήριο.

Η σημασία της διάρκειας

Όταν κάποιος ασκείται για πολλή ώρα, η καταστολή της όρεξης φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σημαντική. Από την άλλη, 30-45 λεπτά τρέξιμο δείχνουν να μειώνουν την πείνα μας πολύ πιο δραστικά από ό,τι 60-90 λεπτά περπάτημα.

iform.gr/

γυμναστικήαδυνάτισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα