Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ξαναζεσταμένες- Τι κινδύνους κρύβουν

Πολλές φορές, χωρίς να υπολογίσουμε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε, έχουμε μαγειρέψει πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε μπόλικο φαγητό και για την επόμενη μέρα χωρίς να χρειάζεται να μπούμε για άλλη μία φορά στην κουζίνα.

Όταν περισσεύει φαγητό είναι μεγάλη ευκολία να μπορείς να το ζεστάνεις και να το καταναλώσεις. Κάποιες τροφές, όμως, δεν πρέπει να ξαναμπούν στο φούρνο ή στα μικροκύματα για ζέσταμα, αν θέλουμε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Πατάτες: Εάν οι μαγειρεμένες πατάτες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα βακτηρίδια

που με την κατανάλωσή τους μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Είναι ασφαλέστερο οι μαγειρεμένες πατάτες να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να ζεσταίνονται εφόσον το θελήσετε βγάζοντάς τις και βάζοντάς τις κατευθείαν στο φούρνο.

Σέλινο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά, μπορεί να γίνει τοξικό αν το ζεστάνει κάποιος ξανά, εκτός μαγειρέματος. Ο μεταβολισμός των νιτρικών αλάτων στον οργανισμό τα μετατρέπει σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρκίνου.

Σπανάκι: Όπως συμβαίνει και με διάφορα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αλλά και σε νιτρικά. Όταν ξαναζεσταίνετε, λοιπόν, το αγαπημένο σας σπανακόρυζο, τα νιτρικά αυτά μετατρέπονται σε νιτρώδη και άλλες εππιβλαβείς ουσίες.

Ρέβα (ή γογγύλι): Η ρέβα αποτελεί συνηθισμένο υλικό σε σούπες και ζωμούς. Επειδή, όμως, περιέχει υψηλή ποσότητα νιτρωδών, το να ξαναζεστάνετε ένα πιάτο με ρέβα δεν συστήνεται, καθώς μπορεί να γίνει τοξικό.

Παντζάρι: Όπως το σπανάκι, έτσι και το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρώδη, γι’ αυτό προτιμήστε να τα καταναλώσετε κρύα, αν σας περισσέψουν.

Μανιτάρια: Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση των μανιταριών καθώς η δομή της πρωτεΐνης των μανιταριών και των συγγενικών τροφίμων μεταβάλλεται όταν θερμαίνονται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αποθήκευση των μανιταριών εκτός ψυγείου. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα μανιτάρια αμέσως και να μην τα αποθηκεύετε για περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο.

Ρύζι: Το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί να σας στείλει ακόμα και στο νοσοκομείο. Αν είναι μαγειρεμένο και αποθηκευμένο εκτός ψυγείου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν ακόμα και τροφική δηλητηρίαση. Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πεπτικό πρόβλημα αποθηκεύετε το ρύζι στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο.

Λάδι: Μερικά έλαια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ γρήγορα. Κάποια από αυτά είναι το καρυδέλαιο, το λάδι φουντουκιού, το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού και το λάδι αβοκάντο. Εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω λάδια για να μαγειρέψετε ή να τηγανίσετε κάτι, να είστε σίγουροι ότι με την αναθέρμανση των τροφίμων θα έχουν απελευθερωθεί βλαβερά λιπαρά.

Αβγά: Τροφές όπως η ομελέτα, το βραστό ή το τηγανιτό αβγό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναθερμαίνονται. Η αναθέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο πεπτικό σας σύστημα κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αβγού σε πρωτεΐνες.

Κοτόπουλο: Πόνους στο στομάχι, εμετό ή διάρροια μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση κοτόπουλου που έχει ξαναζεσταθεί εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν το ζεστάνετε μια φορά αλλά στην περίπτωση που θελήσετε να το ζεστάνετε και δεύτερη. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταίνετε το κοτόπουλο είναι τυλίγοντάς το σε λίγο αλουμινόχαρτο και ζεσταίνοντάς το στο φούρνο ή σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο μια φορά.

τροφέςξαναζέσταμα
Keywords
Τυχαία Θέματα