Πιλοτικά Νέα Προγράμματα Σπουδών. Ή στο ίδιο έργο θεατές; του Τριαντάφυλλου Σιούλη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Πιλοτικά Νέα Προγράμματα Σπουδών. Ή στο ίδιο έργο θεατές;

του Δρ. Τριαντάφυλλου Σιούλη, Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων

Μια πρώτη εκτίμηση από την εφαρμογή των νέων ΠΣ

Με τη λήξη των μαθημάτων του Σχολικού έτους και με βάση το έγγραφο του ΙΕΠ προς τους Σχολικούς Συμβούλους, το οποίο εστάλη σε συνέχεια της επιμορφωτικής συνάντησης
των Σχολικών Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο, επισκεφτήκαμε ξανά τα Γυμνάσια που εφαρμόζουν πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών με σκοπό να συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς «... την εμπειρία τους από την εφαρμογή του ΝΠΣ ... τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ... τις απορίες τους και ... τις προτάσεις τους».
Από την διαδικασία αυτή προέκυψαν τα εξής:
-Θετικά αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αρκετές από τις βιωματικές δραστηριότητες του νέου Προγράμματος Σπουδών.
-Τα παιδιά έχουν σαφώς λιγότερη εργασία για το σπίτι τους, ενώ στην τάξη κινητοποιούνται όλοι οι μαθητές.
-Σίγουρα διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί και σε θέματα διαχείρισης της τάξης.
-Η απαραίτητη εκπόνηση σχεδίων εργασίας κινητοποιεί ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να είναι εφευρετικοί σε νέες δραστηριότητες. Το πλαίσιο του νέου ΠΣ τους «λύνει» τα χέρια.
Όμως προέκυψαν και σοβαρά προβλήματα και έντονοι προβληματισμοί:
-Από την αρχή του έτους κλήθηκαν συνάδελφοι να εφαρμόσουν ένα Πρόγραμμα Σπουδών για το οποίο επιμορφώθηκαν από την ομάδα έργου τέλη Φλεβάρη και Μάρτιο. Το γεγονός αυτό τους δυσκόλεψε πολύ.
-Η ουσιαστική απουσία υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία, απαραίτητη στο έργο τους (φωτοτυπίες, αίθουσες-εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.ά.), δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας όλων (π.χ. πολλοί μαθητές και συνάδελφοι διακόπτουν τις συνδέσεις τους στο διαδίκτυο), υπήρξε ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα.
-Τα μεγάλα τμήματα με πολλούς μαθητές δυσκολεύουν ιδιαίτερα την εφαρμογή ομαδοσυνεργατικών τεχνικών.
-Πουθενά δεν εφαρμόστηκε το συνεχόμενο 2ωρο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή και επιτυχία του νέου ΠΣ.
-Το νέο ΠΣ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, με ποικίλες έννοιες και στόχους. Χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ χρόνο για καλή προετοιμασία (εκπόνηση σχεδίου μαθήματος, εύρεση υποστηρικτικού υλικού κ.λπ.). Σε πολλά σημεία αντιμετώπισαν, ως προς το περιεχόμενο δυσκολία, αφού μοιάζει να δίνει σκόρπιες γνώσεις μέσα από ωραία θέματα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνέχεια και συνοχή. Είναι \"σαν να έχουμε τα κουπιά και χάσαμε τη βάρκα\", είπε συνάδελφος.

Επικοινωνία με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Στα πλαίσια του πολύ σημαντικού διαλόγου που ξεκίνησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι με τον Αρχιεπίσκοπο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ΜτΘ και το νέο ΠΣ, έγινε συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στην Αρχι

Keywords
Τυχαία Θέματα