ΠΕΣΣ: Για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία

Tweet Κατηγορία: ΕκπαίδευσηΑνακοινώσεις

          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Μετά την παρέλευση ενός  έτους εφαρμογής του νόμου 3966/2011 περί Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ), και παρά τις σχετικές τροποποιήσεις του  άρθρου 329, παρ. 4 του ν. 4072/2012, η ΠΕΣΣ θεωρεί χρέος της να επισημάνει

αστοχίες και θεσμικά κενά του νόμου τα οποία έχουν οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα που επηρεάζουν την καλή λειτουργία των παραπάνω σχολείων.

 

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

 

·         Η διοικητική υπαγωγή των ΠΠΣ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, είναι ανεφάρμοστη στην πράξη καθώς οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

 

·         Οι ετήσιες ανάγκες των ΠΠΣ σε προσωπικό δεν είναι δυνατό να  προβλεφθούν πριν την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και συγκεκριμένα πριν την οριστικοποίηση της λειτουργίας των ομίλων. Έτσι οι ανάγκες σε προσωπικό δεν μπορούν να καλυφθούν μέσα από τη διαδικασία των αποσπάσεων που έχουν προηγηθεί πριν την έναρξη των μαθημάτων.

 

 

·         Το ενδεχόμενο ομαδοποίησης ΠΠΣ της ίδιας βαθμίδας μιας περιφερειακής διεύθυνσης, όπου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμπληρώνουν ωράριο στα σχολεία της ομάδας αυτής, οδηγεί σε απαράδεκτες καταστάσεις όπως για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε ΠΠΣ της Ν. Σμύρνης να  διατίθεται για συμπλήρωση ωραρίου σε ΠΠΣ στους Αμπελοκήπους.

 

·         Η λειτουργία των ΕΠΠΕΣ, χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες, αφενός έχει δημιουργήσει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτών και λοιπών θεσμικών οργάνων του σχολείου (Δ/ντης, Σύλλογος Διδασκόντων, κ.α), ενώ η συμμετοχή μελών του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΕΠΠΕΣ ενίοτε αποτελεί αιτία  τριβών μεταξύ των εκπαιδευτικών και επιδρά αρνητικά στο  σχολικό κλίμα.

 

·         Η δυνατότητα ορισμού Σχολικών Συμβούλων στο ΕΠΠΕΣ από διαφορετική περιοχή (διεύθυνση) από εκείνη στην οποία βρίσκεται το ΠΠΣ δεν είναι λειτουργική, πέραν του γεγονότος ότι στηρίζεται σε απολύτως αυθαίρετη διαβάθμιση - διάκριση των Σχολικών Συμβούλων.

 

·         Η ΔΕΠΠΣ λειτουργεί συνήθως κατά παρέκκλιση κάθε διοικητικής αρχής και πέραν των αρμοδιοτήτων της. Για παράδειγμα, με ποια δικαιοδοσία η ΔΕΠΠΣ είναι υπερκείμενη αρχή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μετακινεί εκπαιδευτικούς μιας Δ/νσης σε κάποιο ΠΠΣ;  Και αν έχει το δικαίωμα αυτό, πως κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιείται μέσω ενός απλού ηλεκτρονικού διαδικτυακού μηνύματος (mail), χωρίς διοικητικό έγγραφο και ανάλογη πράξη;

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Keywords
Τυχαία Θέματα