Πάρτι "ημετέρων" - Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές

Tweet Κατηγορία: Πολιτική

Η ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Την επιστροφή στην παλιά πρακτική της επιλογής πολιτευτών και πρώην βουλευτών για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ επέλεξε η κυβέρνηση, με τους εταίρους να «μοιράζουν» τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών βάσει των ποσοστών των κομμάτων που τη στηρίζουν

  Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών αξιωματούχων.

Την επιστροφή στην παλιά πρακτική της επιλογής πολιτευτών και πρώην βουλευτών για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ επέλεξε η τρικομματική κυβέρνηση.

Με μια συμφωνία που προσομοιάζει με τη Συμφωνία της Γιάλτας, οι κυβερνητικοί εταίροι «μοιράζουν» την κρατική μηχανή και τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών βάσει των ποσοστών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κάθε κόμμα επιλέγει τους εκλεκτούς του για τους οργανισμούς που θα στελεχώσει προτάσσοντας κυρίως τις κομματικές ισορροπίες από το δημόσιο συμφέρον και την ικανότητα των στελεχών.

Η επέλαση από πρώην βουλευτές και πολιτευτές στις ΔΕΚΟ καταδεικνύει ένα πάρτι «ημετέρων» και διαψεύδει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία και ριζικές αλλαγές στη στελέχωση των δημοσίων οργανισμών με ικανούς μάνατζερ.

Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών αξιωματούχων.

Στον βωμό όμως της τήρησης της περίφημης ποσόστωσης θυσιάζονται ακόμη και μάνατζερ που θεωρούνται ιδιαιτέρως ικανοί. Αποτυχόντες βουλευτές, πρώην μέλη του Κοινοβουλίου, αιώνιοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη αποτελούν το «πρώτο κύμα» των διοικητών δημοσίων οργανισμών, που αυτήν τη φορά επελέγησαν χωρίς παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών. Οι υπουργοί για πρώτη φορά δεν είχαν το πάνω χέρι στις επιλογές, αφού τον πρώτο λόγο είχε το Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εξαίρεση μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που κατάφερε να «επιβάλει» κάποια από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις διοικήσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου του.

Προβληματισμός
Σε συζητήσεις μεταξύ υπουργών υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής μιας ενιαίας πολιτικής ανά υπουργείο την περίοδο που κρίνεται το μέλλον του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του «ιού Ρουπακιώτη» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκ

Keywords
Τυχαία Θέματα