Παρατηρήσεις και προτάσεις των Φυσικών - Βαθμολογητών του νομού Ημαθίας σχετικά με το μάθημα της Φυσικής

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Παρατηρήσεις και προτάσεις των Φυσικών - Βαθμολογητών του νομού Ημαθίας σχετικά με το μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης
Σχετικά με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν φέτος στην εξέταση της Φυσικής Κατεύθυνσης των Πανελλήνιων Εξετάσεων, εμείς οι Φυσικοί-Βαθμολογητές του νομού Ημαθίας έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής για τη στάση της Ε.Ε.Φ:

Απορούμε με τον κ. Φίλντιση, μόνιμο αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ο οποίος, στις 27-5-2012 στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο , δήλωνε δια στόματος του δημοσιογράφου κ. Λαμπίρη τελείως παρορμητικά και χωρίς πολύ σκέψη: « Η άποψη της Ε.Ε.Φ είναι ότι έπρεπε να ακυρωθεί το θέμα Γ4 της φυσικής γιατί ήταν λανθασμένο επιστημονικά αφού υπήρχε μία ασάφεια στη διατύπωση και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λύση».
Η Ε.Ε.Φ , συνέχιζε ο ίδιος ο κ. Φίλντισης , ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να ληφθεί μέριμνα και το Υπουργείο μερίμνησε άμεσα (δυστυχώς ) με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μετά από κάποιες ημέρες, είδαμε πάλι τον κ. Φίλντιση στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΙ να δηλώνει ότι δεν πρότεινε η Ε.Ε.Φ την ακύρωση του θέματος, αφού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε τελικά , τον οποίο είχαμε προτείνει και εμείς ως βαθμολογητές.
Και αναρωτιόμαστε: Πως μπορεί η Ε.Ε.Φ και δημιουργεί, με τις παρορμητικές της προτάσεις σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, τέτοια αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα στις Πανελλήνιες; Όπως δήλωσε ο κ. Φίλντισης στην εκπομπή MEGAΣαββατοκύριακο στις 27-5-2012 , η ασάφεια του θέματος δεν εντοπίστηκε ούτε από τους λύτες της Κ.Ε.Ε , ούτε από τους επιστήμονες της Ε.Ε.Φ (και συμπληρώνουμε: ούτε από τους Φυσικούς που είχαν δει τα θέματα και τα είχαν λύσει μέχρι το μεσημέρι στις 13.30 της Παρασκευής). Τι πιθανότητα λοιπόν υπήρχε να την εντοπίσουν οι μαθητές και να μπερδευτούν από αυτήν;
Ο τρόπος που ήταν δοσμένη η άσκηση καθοδηγούσε τους μαθητές (όπως και τους καθηγητές) να λύσουν το Γ4 έτσι όπως είχε λυθεί από την Κ.Ε.Ε. Αν τώρα ένας μαθητής ήταν τόσο ιδιοφυής, ώστε να εντοπίσει την ασάφεια (στις τρείς ώρες που είχε για να απαντήσει όλα αυτά τα θέματα) και να προβληματιστεί, τότε να είναι σίγουροι, όλοι οι επιστήμονες της Ε.Ε.Φ, ότι θα έδινε μια τόσο σωστή απάντηση , που δεν θα μπορούσε κανείς διορθωτής να την αμφισβητήσει. Προς τι , λοιπόν, ο δυσανάλογος, ασύμμετρος θόρυβος απ’ την Ε.Ε.Φ.;
Η δικιά μας άποψη σχετικά με τα φετινά θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης είναι ότι:
Α) Τα θέματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα και οι τρείς ώρες δεν ήταν αρκετές για να αντιμετωπιστούν από τη συντριπτική πλειοψηφία ακόμα και των πολύ διαβασμένων μαθητών.
Β) Δεν υπήρχε η κλιμάκωση την οποία προβλέπει ο νόμος φ.26.2/25-4-06, περί αξιολόγησης των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρώνετ
Keywords
Τυχαία Θέματα