ΟΟΣΑ: Ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες δαπάνες για την εκπαίδευση η Ελλάδα

Κοινωνία

Σοκάρουν τα στοιχειά από την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εκπαίδευση. Πάνω από το 20% των νέων 15 έως 29 ετών στην Ελλάδα ούτε εκπαιδεύεται ούτε εργάζεται.

Η χώρα μας διαθέτει μια ακόμα λυπηρή «διάκριση», καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για την εκπαίδευση. Γενικότερα, όμως, στα 21 κράτη - μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ,

το 2010 οι δαπάνες ανα σπουδαστή σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης ανήλθαν σε 7.200 ευρώ, έναντι 6.900 ευρώ στον ΟΟΣΑ συνολικά.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποδεικνύονται πιο μορφωμένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πάνω από το 85% των γυναικών έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον ανώτερη εκπαίδευση, έναντι 80% των ανδρών. Αναφορικά με το ποσοστό απασχόλησης των κατοίκων των 34 κρατών – μελών του ΟΟΣΑ για το διάστημα 2008 – 2011, στους Έλληνες ηλικίας 25 – 34 ετών με εκπαίδευση κατώτερη της δευτεροβάθμιας παρουσιάστηκε μείωση κατά 14,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (16% - 20%), μαζί με την Ισπανία, για τις ηλικίες 25 – 64 ετών που έχουν ολοκληρώσει ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν μεγάλο μερίδιο σπουδαστών σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ανώτερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ωστόσο,, η εικόνα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών – μελών. Το 2011 το ποσοστό αυτό υπερέβη το 70% στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Τσέχικη Δημοκρατία, αλλά στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία κα το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 40%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Tags: σπουδεςεκπαιδευτικές δαπάνες
Keywords
Τυχαία Θέματα