Οι διακοπές άνω των 3 εβδομάδων παρατείνουν τη ζωή μας

Οι διακοπές διάρκειας τουλάχιστον 3 εβδομάδων κάθε χρόνο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας μακροζωίας. Μάλιστα, οι διακοπές είναι ακόμα πιο σημαντικές από τον υγιεινό τρόπο ζωής για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Αυτό έδειξε έρευνας που διήρκησε 40 χρόνια μελετώντας τον τρόπο ζωής 1.222 ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1919 έως το 1934, και είχαν έναν τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, όπως υψηλή πίεση, παχυσαρκία ή κάπνισμα.

Στους μισούς συστάθηκε άσκηση, καλή διατροφή, κόψιμο του καπνίσματος ή διατήρηση καλού βάρους ενώ στους υπόλοιπους δεν δόθηκαν

οδηγίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν λάβει ιατρικές συμβουλές έτειναν να πεθαίνουν σε πιο νεαρές ηλικίες, πιθανόν επειδή είχαν επιπλέον άγχος για τη διατήρηση υγιεινούς τρόπου ζωής. Ανάμεσά τους, όσοι έκαναν διακοπές διάρκειας κάτω των 3 εβδομάδων ετησίως, έτειναν κατά το 37% να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία μέσα στην επόμενη 30ετία.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Timo Strandberg, το υγιεινό lifestyle δεν αντισταθμίζει τα αρνητικά της υπερβολικής εργασίας και της έλλειψης διακοπών. Οι διακοπές, τόνισε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος ανακούφισης στρες.

Το κακό που προκαλείται από τον έντονο τρόπο ζωής εστιάστηκε σε μια υπο-ομάδα ανθρώπων που έκαναν συντομότερης διάρκειας διακοπές, οι οποίοι εργάζονταν πιο έντονα και είχαν λιγότερες ώρες ύπνου σε σχέση με όσους έκαναν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας.

tornosnews.gr/

έρευνα
Keywords
Τυχαία Θέματα