Νεύτωνας-Λάιμπνιτς: Δύο παράλληλες ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο

Πόσο εύκολα μπορεί να παραχθεί μία μαθηματική θεωρία; Η επινόησή της γίνεται βαθμιαία και η ιστορική της πορεία είναι γραμμική; Πώς δημιουργείται μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο διάνοιες για την πατρότητα μιας ιδέας; Είναι άραγε αυτή η ιδέα μόνο δικό τους «παιδί»; Πόσο «εξαντλητικά» ευφυής ήταν η ομώνυμη μέθοδος του Αρχιμήδη και ποια είναι τα κοινά στοιχεία της με τη Μέθοδο των Ροών του Νεύτωνα και τον Απειροστικό Λογισμό του Λάιμπνιτς; Σε ποιους «ώμους γιγάντων» πάτησαν ο Νεύτωνας και ο Λάιμπνιτς;

Περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο του 17ου αιώνα και κάνοντας χρονικές προβολές

στα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων αναρωτιόμαστε:

είναι οι μαθηματικές ιδέες αυθύπαρκτα έτοιμες να επινοηθούν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο από έναν συγκεκριμένο επιστήμονα;
σε ποιο βαθμό η σύλληψή τους καθορίζεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής;

Ο μαθηματικός και συγγραφέας Ανδρέας Λύκος περιγράφει τον διασημότερο «πόλεμο» πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστορία των μαθηματικών για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού αναδεικνύοντας ως νικητή την ανθρώπινο πολιτισμό.

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Katholieke Universiteit di Leuven του Βελγίου. Από το 2004 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο συμμετέχει ως συντονιστής καθηγητής σε πολιτιστικά προγράμματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο τη συνάφεια των μαθηματικών με τις τέχνες. Σχετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες. Το πρώτο του βιβλίο Αναμνήσεις Συμμετρίας (εκδόσεις Γαβριηλίδης) αποτελεί μία μυθιστορηματική περιήγηση στο έργο του χαράκτη M.C. Escher. Το δεύτερο του βιβλίο Το πιστόλι του Νεύτωνα (εκδόσεις Τραυλός, θα κυκλοφορήσει αρχές Απριλίου) είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο τη διαμάχη Νεύτωνα και Λάιμπνιτς για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών. Από την ίδρυσή της, το 2005, εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης και κάθε δραστηριότητα (συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις) που προάγει το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο. Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο ενημέρωσης και δράσεων, που ξεκινά από το χώρο της εκπαίδευσης και ανοίγεται στην κοινωνία.

Αμφιθέατρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ - Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Παρασκευή 23 Μαρτίου, 19.00
Είσοδος Ελεύθερη

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»ομάδα «Θαλής+Φίλοι»Νεύτωνας
Keywords
Τυχαία Θέματα