Μεγαλεπήβολο σχέδιο για τις περιοχές Natura στην Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της χώρας για την προστασία των περιοχών Νατούρα αναμένεται να ξεκινήσει με συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δέκα διαφορετικοί φορείς της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο τόσο σε διάρκεια, όσο και σε προϋπολογισμό πρόγραμμα LIFE που έχει ποτέ εγκριθεί για την Ελλάδα. Κοινός στόχος όλων των εταίρων είναι η χώρα να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της για την καλύτερη

εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φύση, υλοποιώντας το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιοτήτων (2014-2020) και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στην ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας.

Το LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα»,όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει -από σήμερα και για τα επόμενα 8 χρόνια(έως το 2025), την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή.Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό €17 εκατ.συγχρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο, ενώ σε αυτό πέραν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας και το Πράσινο Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χαρτογράφηση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, θα δημιουργηθούν καινοτόμα γεωχωρικά εργαλεία διαχείρισης των περιοχών του δικτύου, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αρμόδιο για ή εμπλέκεται με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα, θα σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για το δίκτυο Natura 2000.

Από το skai.gr

περιοχές Naturaυπουργείο περιβάλλοντος
Keywords
Τυχαία Θέματα