Μαθητικός συνεταιρισμός δ.σ. Αγίου Ιωάννη Αλιβερίου

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ 5/ΘΕΣΙΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΗΘΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ

Πριν σαράντα χρόνια , σ’ ένα δημοτικό σχολείο, νότια της Εύβοιας ,πολύ μακριά από αστικά κέντρα , με εκατόν πενήντα παιδιά τότε, δημιουργήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά μαθητικός συνεταιρισμός.

Το σχολείο αυτό , δεν ήταν άλλο από το δημοτικό σχολείο του Αγίου

Ιωάννη .

Ενός χωριού που βρίσκεται πενήντα[50] χιλιόμετρα νότια  της πρωτεύουσας  Χαλκίδας.

Σαράντα χρόνια μετά , ποιος θα περίμενε το δημιούργημα εκείνης της εποχής , να φάνταζε τώρα και να ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών του σχολείου, στα χέρια των μαθητών του .

Στην ουσία τι είναι ο μαθητικός συνεταιρισμός όμως.

Είναι ένας φορέας που λειτουργεί μέσα στο σχολείο και διαχειρίζεται τα έσοδα του κυλικείου.

Οι μαθητές συνεταιριστές , ε’ και στ’ δημοτικού , μετά από εκλογές . εκλέγουν το Δ.Σ. του συνεταιρισμού ,το οποίο κάθε χρόνο ανανεώνεται.

Οι ίδιοι οι μαθητές , με τη Βοήθεια δύο εκπαιδευτικών [Αρχοντίδης Διαμαντής και Μαύρου Δανάη – Νικολέτα]είναι υπεύθυνοι για την αγορά των προιόντων  σε χονδρική τιμή , τα οποία μετά θα μεταπωλήσουν στους συμμαθητές τους και το κέρδος θα το χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες.

Η υποστήριξη του συνεταιρισμού με τα δύο παζάρια , Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και της εορτής της λήξης της χρονιάς που πλαισιώθηκε με φαγητό , μουσική και χορό , την οποία   όλη διοργάνωση, την  είχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί , καταφέραμε και λειτουργήσαμε το σχολείο βασιζόμενοι και μόνο στις δικές μας δυνάμεις.

Τα πράγματα με την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών είναι δύσκολα σ’ όλους τους Δήμους , γι΄ αυτό κι εμείς σε κάποια συνεργαστήκαμε για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Έτσι , σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή , τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και τον συνεταιρισμό , βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά το σχολείο.

Η κάλυψη του σχολείου σε καθαριστικά , γραφική ύλη και πετρέλαιο , με συγκεκριμένο πλαφόν έγινε από την σχολική επιτροπή. Χρήματα όμως για περαιτέρω ανάγκες , αλλαγή σπασμένων τζαμιών , κλειδαριών ,προβλημάτων δηλαδή της καθημερινότητας καλύφθηκαν εξ’  ολοκλήρου από τον συνεταιρισμό.

Ήμασταν  έτοιμοι από τον Απρίλιο , αφού με χρήματα του συνεταιρισμού είχαμε μεριμνήσει για την πλήρωση του σχολείου με πετρέλαιο ,[ πριν εξισώσεως] που ευτυχώς οι καλές καιρικές συνθήκες έδωσαν τον χρόνο και στην σχολική  επιτροπή να συμπληρώσει .

Πιστεύω ότι , είμαστε από τα ελάχιστα σχολεία με γεμάτη την δεξαμενή πετρελαίου .

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Keywords
Τυχαία Θέματα