Μακριά από τους μαθητές μας ο τηλεοπτικός κανιβαλισμός και τα φαινόμενα αυτοδικίας

Το περιστατικό με την τραγική κατάληψη που διαδραματίστηκε στο κέντρο της Αθήνας καθώς και τα φαινόμενα αποκτήνωσης και εκφασισμού της κοινωνίας καυτηριάζουν οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.
Οι εκπαιδευτικοί, γράφουν, δεν πρέπει να είναι αδιάφοροι απέναντι στα φαινόμενα της αυτοδικίας.

Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει κάποιος από την τηλεοπτική ανθρωποφαγία και τη νομιμοποίηση του λιντσαρίσματος μέσω "δημοσκοπήσεων, αναφέρουν την ανακοίνωσή τους οι καθηγητές.

Η

ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

Μέρα μεσημέρι Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας δύο άνθρωποι (;) χτυπούν ανελέητα φανερά ανήμπορο νέο, μέχρι που εκείνος εκπνέει. Η σκηνή, εκτός από τις κάμερες, ‘’καταγράφεται’’ και από τα μάτια δεκάδων περαστικών που αμέτοχοι παρακολουθούν το λυντσάρισμα.

Στην αρχή μάθαμε πως ο εκλιπών ήταν επίδοξος διαρρήκτης κοσμηματοπωλείου, που είχε την ατυχία να γίνει αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Μετά έγινε γνωστό πως κατά μία εκδοχή μπήκε στο κατάστημα για να προστατευτεί. Οι αστυνομικές πτυχές της υπόθεσης μάς ενδιαφέρουν, αλλά δεν είναι το κύριο.

Είμαστε εκπαιδευτικοί και ως τέτοιοι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε φαινόμενα αυτοδικίας και τηλεοπτικού κανιβαλισμού. Δεν θα θέλαμε οι μαθητές μας να παρακολουθούν αδιάφοροι την άσκηση βίας του ισχυρού προς τον αδύναμο. ‘’Ο ένας όμως ήταν διαρρήκτης’’ θα πουν κάποιοι, ‘’και ο άλλος προστάτευε την περιουσία του’’. Θα απαντήσουμε: Υπάρχουν οργανωμένοι θεσμοί της Πολιτείας για την προστασία της περιουσίας. Και καμιά περιουσία δεν είναι σημαντικότερη από την ανθρώπινη ζωή.

Ως σωματείο δεν αντιμετωπίζουμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ως μεμονωμένο γεγονός. Τα φαινόμενα αποκτήνωσης και εκφασισμού της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται. Σε μια κοινωνία που βασικό συστατικό θα είχε την αλληλεγγύη οι αυτοδικούντες νοικοκυραίοι δεν θα είχαν προλάβει να ρίξουν δεύτερο χτύπημα. Η εικόνα των περαστικών που απλά παρακολουθούν είναι χαρακτηριστική.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν γίνεται λιγότερο σημαντικός αν δεν είναι επώνυμος, αλλά δεν μπορεί να διαφεύγει και της προσοχής μας ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, άνθρωπος που είχε ενοχλήσει, γιατί δεν κρατούσε τις ‘’αιρετικές’’ απόψεις του για τον εαυτό του. Είμαστε μαζί με όσους δεν σιωπούν και ενοχλούνε.

Επίσης δεν μας διαφεύγει ότι όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται σε εξέλιξη ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου. Ανεξαρτήτως του τελικού πορίσματος, το λυντσάρισμα, η αυτοδικία και η παθητική αντίδραση στην τυφλή βία είναι αναμφισβήτητα και μας ανησυχούν.

Και φυσικά μας ανησυχούν και μας εξοργίζουν τα φαινόμενα τηλεοπτικής ανθρωποφαγίας και νομιμοποίησης του λυντσαρίσματος μέσω ‘’δημοσκοπήσεων’’ του τύπου ‘’Πείτε μας τη γνώμη σας, έκανε καλά ο ιδιοκτήτης;’’. Ντροπή και αίσχος. (Κάποιες πιο …αναγνωρίσιμα ακροδεξιές συχνότητες το πήγαν πιο μακριά. Απαξιούμε να αναφερθούμε περισσότερο).

Εκφράζουμε στους συγγενείς και τους φίλους του Ζακ Κωστόπουλου τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

ΕΛΜΕ ΡεθύμνουΡέθυμνοΚρήτηΖακ Κωστόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα