«Κρυπτεία»: Γιατί οι φασίστες χρησιμοποιούν το όνομα του σπαρτιατικού θεσμού

Η «Κρυπτεία» ήταν μια τύποις «μυστική αστυνομία» της αρχαίας Σπάρτης. Η αποστολή της ήταν να τρομοκρατεί τους εξαθλιωμένους είλωτες, δολοφονώντας τη νύχτα τους πιο απείθαρχους ώστε να επιβάλουν δια του φόβου την τάξη.

Σύμφωνα με το wikipedia, «οργανωμένη από την άρχουσα τάξη του σπαρτιατικού κράτους, (η Κρυπτεία) σκοπό είχε την τρομοκράτηση της κατώτερης τάξης των ειλώτων και την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων. Ο Αριστοτέλης, στον οποίο παραπέμπει

ο Πλούταρχος, αναφέρει ότι οι έφοροι, κάθε φθινόπωρο, κήρυτταν πόλεμο κατά των ειλώτων, ώστε ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη να είναι απολύτως νόμιμος, χωρίς φόβο τιμωρίας και τη νύχτα έστελναν εκπαιδευμένους νεαρούς, τους "κρύπτες", οπλισμένους με εγχειρίδια, δηλαδή κοφτερά μαχαίρια, για να σκοτώνουν σε ενέδρα τους πιο επιφανείς, ρωμαλέους και τους πιο απείθαρχους είλωτες στα υπόδουλα στη Σπάρτη χωριά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ώστε να περιοριστεί η δύναμη των ειλώτων και να καμφθεί οποιαδήποτε βούληση επανάστασης.»

Αναφορά στην Κρυπτεία έκανε, φυσικά, και ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες το 2008: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως». Ήταν ακριβώς η εποχή που η Χρυσή Αυγή ενέτεινε την εγκληματική-βίαιη δράση της, επιχειρώντας να εγκατασταθεί στους δρόμους και στις γειτονιές σπέρνοντας τον τρόμο.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και για το άλλοτε δεξί χέρι του Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο και τα όσα υμνητικά έγραφε για την μυστική αστυνομία σε δύο διαφορετικά το βιβλία (Το Τέλος του Εφιάλτη, Ερμοκοπίδες).

Πολύ πριν διαρραγούν οι σχέσεις Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής, η στήλη βιβλιο κριτικής αφιέρωνε κολακευτικά σχόλια για την συγραφική δεινότητα και την φιλοπατρία του νομικού:

«Βρίσκεται στην τρίτη ή τέταρτη πιθανόν έκδοσή του και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί», αναφέρει ο συντάκτης της βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. «Ένας από τους λόγους που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο συγγραφέας του είναι Έλληνας, πράγμα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς η ελίτ της προτιμάει να ασχολείται με τη συγγραφή ρομάντζων και γλυκανάλατων μυθιστορημάτων με κίναιδους, λεσβίες και λοιπές «ευαίσθητες» υπάρξεις», ανέφερε. «Ο Ελλην συγγραφέας Π.Δ. Μπαλτάκος κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα», ενώ «καταρρίπτει την άθλια φήμη, που κατά καιρούς διέδωσαν εγχώριοι και ξένοι κομπλεξικοί, που θέλει τους αρχαίους προγόνους μας να κινούνται μεταξύ ομοφυλοφιλίας και οργίου».

Τόση προγονοπληξία και τόση κιτς αρχαιλατρία, για να φτιασιδώσουν αυτό που μπορεί κάποιος να διαβάσει και σε έναν τοίχο· ότι ήταν και είναι το πιο μακρύ χέρι του συστήματος, πρόθυμοι να εκτελέσουν κάθε είδους διαταγή των αφεντικών τους, σε βάρος των αδύναμων, των κατατρεγμένων και όσων ζητούν ισότητα και ελευθερία. Και πλέον οι φασίστες βάζουν στο στόχαστρό τους, υπέρ πίστεως και πατρίδος, μικρά παιδιά.

Συντάκτης: Δημήτρης Χρονόπουλος

με πληροφορίες από Documento, wikipedia

κρυπτείααρχαία Σπάρτηφασισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα