«ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ»: Κούρσεψαν τα αποθεματικά Ταμείων, νοσοκομείων, άλλων Οργανισμών των εργαζομένων

Στο 70% αποκαλύπτεται ότι είναι οι απώλειες μόνο από τις υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας

Σε σπόρο για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μετατρέπονται τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών δημόσιου χαρακτήρα, που μειώθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 70%, μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να προχωρήσει στο λεγόμενο «κούρεμα»
του δημόσιου χρέους. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει με ακρίβεια τις επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα του κρατικού χρέους με γνώμονα τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, ωστόσο μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται πλευρές των συνεπειών, που μέχρι τώρα οι κυβερνώντες έκρυβαν επιμελώς. Ετσι, ο ένας μετά τον άλλο οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί τώρα διαπιστώνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία του «κουρέματος» ισοδυναμεί με φουρνέλο στα θεμέλια της λειτουργίας τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ραβασάκια που στέλνει τις τελευταίες μέρες προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαφόρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου η Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των υποχρεωτικών καταθέσεων του κάθε φορέα στην τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην τράπεζα έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά είτε εξανεμίστηκαν οριστικά μέσα από τη διαγραφή που επήλθε με το «κούρεμα», είτε είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν έχοντας ορίζοντα το ...2042!!!

Με τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα επισημοποιείται πλέον και τυπικά η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει για μια ακόμα φορά στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, αλλά και σημαντικούς πόρους που είχαν δημιουργηθεί, και πάλι με χρήματα των εργαζομένων, σε μια σειρά φορείς του Δημοσίου, όπως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, τα νοσοκομεία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ. Πρόκειται για μια πάγια κυβερνητική πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που ξεκινά από την εποχή των άτοκων καταθέσεων που γίνονταν θαλασσοδάνεια για επιχειρηματικούς ομίλους, ή την εποχή της αποθέωσης του χρηματιστηριακού τζόγου, όταν και πάλι τα Ταμεία έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι απώλειες της τωρινής επέλασης της κυβέρνησης θα είναι πολύ περισσότερο επώδυνες, αφού συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αφενός τσακίσει το σύνολο των εργαζομένων, αφετέρου έχουν κλείσει στις στρόφιγγες σε όλες τις χρηματοδοτήσεις προς Ταμεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας. Με αυτή την έννοια, η μείωση των αποθεματικών θα αποτελέσει το πρόσχημα για την καινούρια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει αφορμή για ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα αξιοποιηθεί για να καταργηθούν διάφορα κονδύλια κοινωνικής στήριξης για τους εργαζόμενους.

Απώλειες 70%!

Η ενημέρωση που κάνει προς το

Keywords
Τυχαία Θέματα