Γκιστ: Έχω δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις στα ελληνικά παρκέ

Eίναι μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες. Μια συνέντευξη η οποία δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο ντέρμπι αιωνίων, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, την ερχόμενη Κυριακή. Καμία σχέση με μπάσκετ, καμία σχέση με τα παρκέ. Έχει όμως σχέση με τη ζωή μας. Με την κοινωνία που ζούμε. Με τον κόσμο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ο Τζέιμς Γκιστ μιλά στο SDNA και τοποθετείται πιο ανοιχτά από κάθε φορά για ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της εποχής, αυτό του ρατσισμού, αποκαλύπτοντας πως έχει πέσει

κι αυτός θύμα ρατσιστικής επίθεσης στη χώρα μας!

Ο Αμερικανός σέντερ των «πράσινων» είναι από τους παίκτες που δεν φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα της κοινωνίας και αυτή τη φορά έδωσε το στίγμα του για την «κόντρα» ανάμεσα σε Τραμπ και Ουόριορς, ενώ εκφράζει, από τη δική του σκοπιά, το πώς θα εξαλειφθεί ο ρατσισμός, σε συνάρτηση και με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

«Έτσι θα νικηθεί ο ρατσισμός»

Το θέμα του ρατσισμού είναι διαχρονικό. Και αυτό γιατί πάντα υπάρχουν αφορμές, ώστε να ανοίγει νέος κύκλος συζητήσεων για το πώς θα καταπολεμηθεί η μάστιγα αυτή. Τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, με επιθέσεις ακροδεξιών οργανώσεων έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα αυτό. Πώς, όμως, θα καταφέρει να νικηθεί μια για πάντα ο ρατσισμός;

«Ένας τρόπος για να τα καταφέρουμε θα είναι να δεχτούμε τους ανθρώπους όλου του κόσμου, έτσι ακριβώς όπως είναι», ήταν τα πρώτα λόγια του Γκιστ επί του θέματος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη, ερχόμαστε και φεύγουμε! Κανένας δεν είναι καλύτερος και ανώτερος από τον άλλο. Υπάρχει μόνο ένας τέλειος άνθρωπος και αυτός είναι ο Ιησούς. Κανένας άλλος δεν είναι σαν αυτόν και εάν λειτουργείς σαν να είσαι, τότε δεν βρίσκεσαι στη σωστή κατεύθυνση».

Στην Ευρώπη, ειδικότερα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων δείχνει την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα τελευταία χρόνια.

Φυσικά η Ελλάδα είναι μέρος της.. εξίσωσης, με την σταθερή παρουσία της Χρυσής Αυγής, τα τελευταία χρόνια στην ελληνική Βουλή. Ο Γκιστ πάντως, φροντίζει να δίνει τη δική του εκδοχή σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.

«Δεν θα ήθελα να πω αυτές τις λέξεις. Ο κόσμος διαφέρει ανά χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μέρος της ζωής και πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό. Δεν ισχύει μόνο για τους Αφροαμερικανούς, αλλά και για κάθε είδους ρατσισμό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αυτό δεν σε κάνει διαφορετικό και φυσικά δεν σε κάνει και καλύτερο», ήταν τα λόγια του.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει μπει στα... παπούτσια μου»

Μιλώντας για Ελλάδα, πάντως, ο Γκιστ φρόντισε να προχωρήσει και σε μια αποκάλυψη. Κι αυτό γιατί παραδέχτηκε ανοιχτά πως έχει ακούσει ρατσιστικές εκφράσεις και στη χώρα μας, τις οποίες αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και στωικότητα.

Στην τοποθέτησή του επ' αυτού εξηγεί πως «μου αρέσει η Ελλάδα. Έχω καλές και κακές στιγμές στιγμές. Οι κακές στιγμές σχετίζονταν με ρατσιστικές εκφράσεις προς το πρόσωπό μου. Είναι η πραγματικότητα της ζωής μου. Το να είσαι μαύρος αθλητής είναι κάτι το οποίο πορεύομαι σε όλη τη ζωή μου, αν και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, επειδή δεν έχει μπει στα... παπούτσια μου. Δεν μπορώ να πω πως έχω συνηθίσει σε αυτό το στυλ, αλλά πλέον μπορώ να πω ότι δεν με εκπλήσσει».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο SDNA

μπάσκετρατισμόςΤζέιμς ΓκιστΠαναθηναϊκός
Keywords
Τυχαία Θέματα