Γεμάτη "παγίδες" η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2011

Γεμάτη \"παγίδες\" η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2011 Αυξημένους φόρους θα περιέχουν φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα ταχυδρομήσει η εφορία σε περίπου 5,8 εκατ. φορολογούμενους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, οι «παγίδες» των αυξημένων τεκμηρίων που αγγίζουν 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, φτάνουν το 60% για πισίνες και εκτοξεύονται στο 200% για σκάφη αναψυχής, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις,
σε συνδυασμό με το «πέναλτι» φόρου αν λείπουν αποδείξεις, αλλά και το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, συνθέτουν το «παζλ» των φετινών επιβαρύνσεων.
Ετσι, οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, φθάνουν μέχρι και 900 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ για τους φορολογούμενους με ένα ή δύο παιδιά μέχρι και τα 1.040 ευρώ και για τις τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες το ποσό φθάνει μέχρι και τα 2.750 ευρώ.
Ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και λήγουν φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
Για πρώτη φορά, εξάλλου, φέτος, θα καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, σύμφωνα με το νέο βιβλίο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο συμπλήρωσης των φετινών φορολογικών εντύπων, και «για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο που θα καθοριστεί με απόφαση του υπ. Οικονομικών».
Το νέο έντυπο Ε1 περιλαμβάνει 13 αλλαγές, εκ των οποίων μία από τις σημαντικότερες αφορά στον κωδικό 205 του πίνακα 5 των τεκμηρίων, στον οποίο οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου μόνο της κύριας κατοικίας είτε είναι ιδιοκατοικούμενη είτε μισθωμένη είτε δωρεάν παραχωρούμενη.
Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους, όμως οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με την αναγραφή, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να προχωρήσει σε διασταύρωση τόσο των τετραγωνικών που αναγράφονται στο έντυπο Ε1 και Ε9 όσο και στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όπου αναφέρονται τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και, φυσικά, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Keywords
Τυχαία Θέματα