Γαβρόγλου: Η Γ' Λυκείου εκφυλίζει τη Β' - Αφαιρούμε 15 ώρες Γενικής και επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μαθήματα

Στις αλλαγές στη Γ' Λυκείου αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στην "Εποχή".

Η Γ' Λυκείου όπως είναι εκφυλίζει και τη Β

Συγκεκριμένα για τις αλλαγές τόνισε ότι "όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να διαφωνούμε για τη λύση. Εμείς εδώ και ένα χρόνο έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα σχολείο χωρίς ουσιαστικά την Γ Λυκείου.

Και μάλιστα έτσι όπως είναι η Γ Λυκείου εκφυλίζει και τη Β είναι σαν ένα καρκίνωμα που απλώνεται".

Ακόμη είπε:

"Εκπαιδευτικοί μας λένε ότι υπάρχουν σοβαρά δείγματα ότι ακυρώνεται και η Β Λυκείου. Οπότε να συμφωνήσουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τη Γ Λυκείου γιατί έτσι όπως είναι σήμερα συμβάλλει στο να καταντήσει το σχολείο πάρεργο του φροντιστηρίου Εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και όχι να το αφήσουμε να διαιωνίζεται".

Προπαρασκευαστικό έτος η Γ' Λυκείου

"Στόχος λοιπόν είναι να ξαναποκτήσει η Γ Λυκείου τον εκπαιδευτικό της ρόλο και ως εκ τούτου να αποκτήσει κύρος το απολυτήριο που μέχρι σήμερα είναι ένα ένα χαρτί χωρίς καμία κοινωνική και εκπαιδευτική υπόσταση και αξία Το σχέδιο λέει ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στη Β Λυκείου και η Γ γίνεται προπαρασκευαστικό έτος", υπογράμμισε ακόμη.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας συνέχισε:

"Μην μπούμε στην εύκολη κριτική που λέει ότι τα παιδιά στη Γ δεν θα έχουν γενική εκπαίδευση
το να έχεις προπαρασκευαστικό έτος δεν σημαίνει ότι δεν μορφώνονται οι μαθητές-ριες ευρύτερα Έχουμε κοινά μαθήματα υποχρεωτικά για όλους 6 ώρες γλώσσα και γραμματεία. μαζί Αυτό δεν είναι μόνο για να μπορέσεις να μπεις στο πανεπιστήμιο προφανώς αλλά αποτελεί και μέρος της γενικής παδείας."

Γ Λυκείου όμως γίνεται ένα έτος που είναι πολύ πιο προσανατολισμένο και αυτός είναι και ο ρόλος που πρέπει να έχει ως προπαρασκευαστικό. Το σύστημά μας θέλουμε να έχει μια δωρικότητα Μέχρι σήμερα έχουμε μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα κατεύθυνσης. Τα γενικής δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτό συμβάλλει σε έναν εκφυλισμό. Γιατί να μην το ομολογήσουμε. Μετά για τα μαθήματα κατεύθυνσης έτσι όπως είναι σήμερα οδηγούν τις οικογένειες να βρίσκουν τη λύση στην παραπαιδεία γιατί νιώθουν ότι αυτός ο θεσμός θα εξασφαλίσει την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Εμείς κρίνουμε ότι και τα δύο αυτά φαινόμενα εκφράζουν τη στρέβλωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αφαιρούμε τις 15 ώρες των λεγόμενων μαθημάτων γενικής παιδείας καιεπικεντρωνόμαστε σε 4 μαθήματα

Συνεχίζοντας, ο Κώστα Γαβρόγλου είπε:

"Για αυτό το λόγο αφαιρούμε τις 15 ώρες των λεγόμενων μαθημάτων γενικής παιδείας, επικεντρωνόμαστε σε 4 μαθήματα, δηλαδή στη γλώσσα-λογοτεχνία που είναι για όλους υποχρεωτικό μάθημα και σε τρία του κάθε επιστημονικού πεδίου με έξι ώρες το κάθε μάθημα με μια αύξηση της ύλης η οποία όμως δεν θα είναι αναλογική της αύξησης των ωρών θα είναι μικρότερη.

Ακριβώς επειδή θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους καθηγητές να τους δώσουμε το περιβάλλον να λειτουργήσουν να έχουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να δοθεί ανάσα στην τάξη να ανοίξουν παρενθέσεις και να συζητάνε με τα παιδιά χωρίς το άγχος να ολοκληρωθεί η ύλη μέσα σε πολύ λίγες ώρες Θα καταργήσουμε επίσης τη μερική γνώση των συγγραμμάτων γιατί τα βιβλία γράφονται με μία δομή μια συνοχή δεν μπορείς να τα εξετάζεις αποσπασματικά"

Αναβαθμίσουμε τα βοηθήματα και θα σχεδιάσουμε νέα βιβλία

Ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουμε τα βοηθήματα και θα σχεδιάσουμε νέα βιβλία αλλά ήδη το υλικό που έχουμε να διδαχθεί σε περισσότερες ώρες και με έναν ενιαίο τρόπο θεωρούμε ότι είναι ικανό να σου δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να πας στο πανεπιστήμιο Επίσης κάθε καθηγητής της Γ Λυκείου θα έχει μέσα στο ωράριο του και μια ώρα διαθέσιμη για τα παιδιά να πηγαίνουν να ρωτάνε απορίες Αρα θεωρούμε πως οι γονείς θα σκεφθούν πολλοί σοβαρά αν θα χρειάζεται να ξοδεύουν τόσα χρήματα για να στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήριο όταν δουν ότι το σχολείο μπορεί να τα προετοιμάσει με τόσο καλό τρόπο".

Κώστας Γαβρόγλουσυνέντευξη Γαβρόγλουγ λυκείουνέο Λύκειοαλλαγές στο Λύκειο
Keywords
Τυχαία Θέματα