Ετοιμάζεται ελληνική "ομάδα κρούσης" για την διαχείριση περιβαλλοντικών προγραμμάτων

Ωστόσο, για να υποβάλλει κάποιος μια πρόταση χρηματοδότησης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η χώρα μας υστερεί στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Για τον τομέα του περιβάλλοντος το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ είναι το πρόγραμμα LIFE. Παρά το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε υλοποιήσει αρκετά προγράμματα LIFE, δεν είναι μικρός και ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίπτονται όχι γιατί η ιδέα για το έργο δεν είναι καινοτόμα ή χρήσιμη για το περιβάλλον, αλλά

γιατί η πρόταση είχε αδυναμίες στην συγγραφή της. Για να καλύψει αυτά τα κενά και να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους στην υποβολή μιας άρτιας πρότασης το Πράσινο Ταμείο δημιούργησε την ελληνική Task Force για το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια ομάδα πέντε εμπειρογνωμόνων τόσο σε θέματα περιβάλλοντος όσο και σε τεχνικά θέματα προετοιμασίας προτάσεων. Η ομάδα είναι υπό το συντονισμό του Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πρωτόπαπα και « ο σκοπός είναι να βοηθήσει Δήμους, Οργανισμούς, ΜΚΟ ακόμη και επιχειρήσεις στην υποβολή μιας πρότασης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει περισσότερα χρήματα και να υλοποιήσει προγράμματα για το περιβάλλον» θα πει ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ θα τονίσει και τη συνεισφορά της ομάδας στα σχέδια διάχυσης των αποτελεσμάτων και μετά το τέλος του LIFE.

Ελληνική «task force» για το περιβάλλον

Από το 1992 και μετά έχουν υλοποιηθεί 4.170 έργα LIFE και έχουν χρηματοδοτηθεί με 3,4 δις ευρώ. Για την περίοδο 2014-2020 ο προϋπολογισμός του LIFE είναι 3,46 δις ευρώ, μεγαλύτερος δηλαδή από κάθε άλλη φορά. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ξεκινάει από 60%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να συμπληρωθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Η Ελληνική Task Force είναι ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE, και θα διαρκέσει περίπου 40 μήνες. Συντονιστής και δικαιούχος του έργου είναι το Πράσινο Ταμείο και συνδικαιούχος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη προγραμματιστεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την υποβολή προτάσεων προγραμμάτων LIFE.

περιβαλλοντικά προγράμματαεπιδοτήσεις Tweet Stickers: Περιβάλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα