ΕΡΕΥΝΑ: Η ρύπανση απειλεί τον πλανήτη

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία, προκαλώντας περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι βραχύβιοι ρύποι -οι οποίοι περιλαμβάνουν τον μαύρο άνθρακα, το μεθάνιο, το όζον και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που παράγονται από βιομηχανικές δραστηριότητες και η καύση ντίζελ, άνθρακα, κηροζίνης ή βιομάζας- ευθύνονται

για περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνιες αναπνευστικές νόσους και καρκίνο του πνεύμονα και το ένα τέταρτο των θανάτων από καρδιακή προσβολή. Αυτοί οι ρύποι συμβάλουν επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και στην αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η μόλυνση του αέρα χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους: Την μόλυνση εσωτερικών χώρων, που προκαλείται από τις εστίες μαγειρέματος, και την καύση για φωτισμό και θέρμανση και την εξωτερική μόλυνση που προκαλείται μεταξύ άλλων από την παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τη γεωργία. Περισσότερα από 3 δισ. άτομα χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα και φωτιές για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν. Την ίδια ώρα, 90 από τις 193 χώρες δεν διαθέτουν προδιαγραφές εκπομπών ρύπων για τα οχήματα, ενώ 86% των χωρών παγκοσμίως υιοθετούν πρακτικές ανοικτής καύσης στη γεωργία και στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Από την εσωτερική μόλυνση του αέρα, 4,3 εκατ. άτομα χάνουν τη ζωή τους, κυρίως από αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω μαγειρέματος σε κλειστούς χώρους (από αυτούς 3,3 εκατ. σε ΝΑ Ασία και Δυτ. Ειρηνικό, 600.000 στην Αφρική, 200.000 στην ανατολική Μεσόγειο, 99.000 στην Ευρώπη, 81.000 στην Αμερική).

Περισσότερο από 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, αλλά μόνο 12% των πόλεων έχουν ποιότητα αέρα που ανταποκρίνεται στα στάνταρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το χρηματοοικονομικό κόστος των σχετικών με το περιβάλλον κινδύνων για την υγεία υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε 5%- 10% του ΑΕΠ.

Επίσης, 2,4 δισ. άνθρωποι (σχεδόν ένας στους τρεις) στερούνται πρόσβασης σε βασικές υποδομές υγιεινής όπως οι τουαλέτες.

Στο μεταξύ, κάθε χρόνο περίπου 600.000 παιδιά αναπτύσσουν διανοητικές αναπηρίες λόγω έκθεσης σε μόλυβδο. Επίσης, η έκθεση σε μόλυβδο είναι υπεύθυνη για το 4% των ισχαιμικών καρδιοπαθειών και το 6,6% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι ανθρώπινων αποβλήτων απορρίπτονται σε πηγές νερού καθημερινά. Όλη αυτή η ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία: 4.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό και ακατάλληλη αποχέτευση. Κάθε χρόνο περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως παιδιά) σκοτώνονται μόνο από τη διάρροια.

Εξάλλου, οι άνθρωποι παράγουν κάθε χρόνο σχεδόν 50 εκατ. μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 125.000 αεροσκάφη τζάμπο.

Τέλος, περίπου 8 εκατ. τόνοι πλαστικών πετιούνται στον παγκόσμιο ωκεανό κάθε χρόνο, ενώ αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2050 τα πλαστικά στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, σε βάρος. Μόνο το 2015 παρήχθησαν 322 εκατ. τόνοι πλαστικών.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

μόλυνσηρύπανσηπεριβάλλονΕπισυνάψεις: 19666128.jpg
Keywords
Τυχαία Θέματα