Έρευνα για την Παιδεία: Τι πληρώνουν οι Έλληνες

Στα 3.200 ευρώ ανέρχεται η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του 2016, όπως προκύπτει από τη μελέτη “Παιδεία: Τι πληρώνουν οι Έλληνες; Υπολογισμός κόστους ανά μαθητή

στην εκπαίδευση στην Ελλάδα” που παρουσίασε την Πέμπτη το ΚΕΦίΜ σε συνέντευξη τύπου.

Τη μελέτη παρουσίασε ο Τάσος Αβραντίνης, συντονιστής της έρευνας, δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Τα πορίσματα σχολίασαν οι Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής με το Ποτάμι στην Περιφέρεια Αττικής και αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Δημόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο Τάσος Αβραντίνης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη για έγκυρα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας δράσης και τον περαιτέρω σχεδιασμό των πολιτικών. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, όπως ανέφερε, είναι μεγάλο το έλλειμμα διαφάνειας και αξιολόγηση, καθώς για παράδειγμα, ενώ συνεστήθη επιτροπή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί κάποιο πόρισμα. Ακόμη, υπογράμμισε πως η δαπάνη για την εκπαίδευση των παιδιών παραμένει μια από τις πρώτες ιεραρχήσεις των ελληνικών οικογενειών και μέσα στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στο μικρό μέγεθος των ελληνικών σχολείων σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών παρά τη μείωση στον αριθμό των σχολικών μονάδων και των αριθμό των μαθητών.

Ο Κώστας Δημόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση που περιλαμβάνεται στη μελέτη για την αναμόρφωση της δημόσιας χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την εισαγωγή αλγορίθμων που θα λαμβάνουν υπόψη την εθνικήμονάδα κόστους ανά μαθητή και όλες τις αναγκαίες συναφείς παραμέτρους ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο ενίσχυσης της ποιότητας και της καινοτομίας

Δείτε παρακάτω αναλυτικά

Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (1,5 δις ευρώ) αντιστοιχεί στο 38% της αντίστοιχης δημόσιας (3,9 δις).

Α. Δημόσια δαπάνη
▶ Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ.
▶ Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς το ποσοστό των δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί του ΑΕΠ.

Β. Ιδιωτική δαπάνη
▶ Οι ελληνικές οικογένειες, πέρα από τους φόρους που καταβάλλουν, πλήρωσαν το\ 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, ή 0,85% του ΑΕΠ.

▶ Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).

▶ Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

Υπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή, όπως αναλύεται στον παρακάτω πίνακα, εκτιμάται στα περίπου 3.200 ευρώ.

Πίνακας 1: Ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή και βαθμίδα (σε ευρώ)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μεγέθη αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της απόσβεσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των μονάδων δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ το 2013, εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 70 και 372 ευρώ ετησίως

Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2009, η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή υποχώρησε κατά περίπου 1.400 ευρώ ή 30%, μείωση αναλογικά μεγαλύτερη από την υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το ίδιο χρονικό διάστημα (21,3%).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολείων.

Γράφημα 2. Ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολεία - χώρες του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ

Όπως καταδεικνύεται στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την πρωτοβάθμια και την κατώτερη δευτεροβάθμια (γυμνασιακή) εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αφιερώνει 1,2% του ΑΕΠ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (το ίδιο με την ΕΕ28) και 0,7% για την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (έναντι 1% της ΕΕ28).

Πίνακας 2: Δημόσια δαπάνη για την πρωτοβάθμια και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ (στοιχεία 2014)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

παιδείαεκπαίδευσηΕπισυνάψεις: 04102018a.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα