Επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών ΠΕ05 (Γαλλικής), ΠΕ06 (Αγγλικής), ΠΕ07 (Γερμανικής): Ανοικτή επιστολή απορίας και διαμαρτυρίας στον Υπουργό Παιδείας

Tweet

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ) www.apf.gr-------- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)www.pasykaga.gr--------ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΣΚΓΓΦ ΠΠ)www.aplf.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΔΕ)[email protected] www.pekade.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)www.deutsch.gr Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών ΠΕ05 (Γαλλικής), ΠΕ06 (Αγγλικής), ΠΕ07 (Γερμανικής): Ανοικτή επιστολή απορίας και διαμαρτυρίας στον Υπουργό Παιδείας Προς: τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτωνκ. Κ. Αρβανιτόπουλο Κοινοποίηση:Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτωνκ. Σ. Κεδίκογλουκ. Κ. ΓκιουλέκαΓ. Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.κ. Αθ. ΚυριαζήΠρόεδρο Ι.Ε.Π. κ. Σ. ΓκλαβάΔ/ντή Σπουδών Δ/θμιας κ. Στ. Μερκούρη ΟΛΜΕ Μ.Μ.Ε.

Με μια αιφνιδιαστική όσο και «ύποπτη» Υ.Α. (124062/Γ2/6-9-2013) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της με αρ. πρωτ. 118842/Γ2/17-09-2008 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1984 Β΄) «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 1984 Β΄), η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έρχεται πέντε ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους να ανατρέψει προηγούμενες Υ.Α., οι οποίες φέρουν την υπογραφή του ίδιου Υπουργού.

Με την 124062/Γ2/6-9-2013 Υ.Α. αφαιρείται από τους αποφοίτους των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής το δικαίωμα να διδάσκουν σε β’ ανάθεση το μάθημα της Ιστορίας. Το δικαίωμα αυτό τους είχε δοθεί και το διατηρούσαν έως σήμερα με γνωμοδοτήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών οργάνων και θεσμών της Πολιτείας (Π.Ι., Πανεπιστήμιο, κλπ).

Με την ανωτέρω Υ.Α. αμφισβητούνται τα πτυχία μας, πτυχία των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων, και η επιστημονική και διδακτική επάρκεια των ξενόγλωσσων τμημάτων, αφού διδασκόμενα προπτυχιακά μαθήματα, οι απόφοιτοί τους δεν έχουν δικαίωμα να τα διδάξουν.

Ανατρέπεται ο προγραμματισμός των σχολείων και καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία τους αφού ακυρώνεται η κατανομή μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολικής μονάδας, την οποία με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους η ηγεσία του Υπουργείου απαιτούσε να έχει γίνει ήδη με τη λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους και στις οποίες ζητούσε να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες με μαθήματα α’ και β’ ανάθεσης. Τη διαδικασία αυτή την είχαν ολοκληρώσει οι Δ/σεις και οι Σύλλογοι διδασκόντων των σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης.

Στην «περίεργη» αυτή Υ.Α. ακόμα και το μάθημα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δεν ανατίθεται στους πτυχιούχους των ξενόγλωσσων φιλολογιών, τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους να το διδάξουν, αφού ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αποτελεί βασικό προπτυχιακό μάθημα σπουδών και στα 4 έτη των τμημάτων αυτών.

Ποιος μπορεί να πειστεί ότι αυτό γίνεται για την αναβάθμιση του Λυκείου και προς όφελος των μαθητών;

Η Υ.Α. ευνοεί σκανδαλωδώς ειδικότητες εις βάρος άλλων και συνεχίζει την πολιτική των αλλεπάλληλων αντικρουόμενων Υ.Α., οι οποίες έχουν ως στόχο να στρέψουν τη μία ειδικότητα εναντίον της άλλης και τη διάσπαση του κλάδου, αφού είναι σίγουρο ότι η μείωση έστω και μίας ώρας των διδακτικών ωρών μαθήματος οδηγεί στον χαρακτηρισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων. Καθίσταται πλέον φανερό ότι θα «επιβιώσουν» οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν «υψηλή προστασία», συναφές πτυχίο με την ηγεσία του Υπουργείου ή είναι έτοιμοι να δηλώσουν την ευαρέσκειά τους για την ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική.

Θα ήταν πιο ειλικρινές αν το τελευταίο δεδομένο στοιχείο της Υ.Α. (αριθ 6) αντικαθίστατο με το «Με την παρούσα προκαλείται οικονομικό όφελος και πλήρης προσαρμογή στις επιταγές των μνημονίων με τον εξαναγκασμό σε υποχρεωτική μετάταξη στην Π/θμια και σε διοικητικές θέσεις, σε διαθεσιμότητα και απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων, όπως ήδη συμβαίνει με τους συναδέλφους ΠΕ34».

Ζητάμε να

διορθωθεί άμεσα η Υ.Α. ώστε οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών να διδάσκουν σε α’ ανάθεση το μάθημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και σε β’ ανάθεση το μάθημα της Ιστορίας, τα οποία δικαίως δίδασκαν μέχρι σήμερα έχοντες την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια.

Να μας κοινοποιηθεί άμεσα η με αρ. 26/2013 Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ως έχοντες έννομο συμφέρον με βάση τα παραπάνω.

Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, νομικά, επιστημονικά και συνδικαλιστικά, για να προασπίσουμε το δικαίωμα των αποφοίτων των ξενόγλωσσων φιλολογιών της Φιλοσοφικής Σχολής να διδάσκουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των επιστημονικών φορέων των καθηγητών

Γαλλικής ΠΕ05, Αγγλικής ΠΕ06 και Γερμανικής ΠΕ07

Tags: ανάθεση ιστορίαςμάθημα ιστορίαςβ ανάθεσηξενόγλωσσοι Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα