ΕΛΜΕ Σερρών: Μεταφορά των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Tweet

Ε. Λ. Μ. Ε. Σ . ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝΚαραμανλή 13, Σέρρες- ΤΗΛ: 2321021324ΦΑΞ: [email protected]: www.elmeser.grΣέρρες 12-10-2013 Αρ. Πρωτ: 304 1.ΠΡΟΣ : Βουλευτές Σερρών2. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας3. Αντιπεριφερειάρχη Περ. Εν. Σερρών4. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεν. Μακεδονίας5. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών6. ΟΛΜΕ

ΚΟΙΝ: Εκπαιδευτικούς Σχ. Μονάδων Περ. Εν. ΣερρώνΜΜΕ

Θέμα: «Μεταφορά των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών»

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών επανέρχεται στο σοβαρό θέμα των χιλιομετρικών περιορισμών εξαιτίας των οποίων αποκλείονται μαθητές από τη δωρεάν μεταφορά προς και από το σχολείο τους, περιορισμοί που τίθενται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1449/2013.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές των γυμνασίων που ο τόπος κατοικίας τους απέχει λιγότερο από 2.500 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και λιγότερο από 3.000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο), καθώς και οι μαθητές των Λυκείων (γενικών και επαγγελματικών) που ο τόπος κατοικίας τους απέχει λιγότερο από 4.000 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και λιγότερο από 5.000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο), δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά από το κράτος. Επίσης, δεν προβλέπεται η μεταφορά των μαθητών των ΕΠΑΛ εάν η απόσταση από τη σχολική μονάδα μέχρι την κατοικία τους υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα.

Εξαιτίας αυτών των χιλιομετρικών περιορισμών εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βρίσκονται καθημερινά στη δυσάρεστη και επικίνδυνη θέση να διανύουν πεζοί την απόσταση μέχρι το σχολείο τους. Οι μαθητές περπατούν κάποια χιλιόμετρα σε αγροτικούς δρόμους, ενώ παράλληλα οχήματα κάθε τύπου (αγροτικά, φορτηγά, νταλίκες και επιβατικά) κινούνται κατά μήκος του δρόμου (θυμίζουμε ότι όλα τα παιδιά δεν μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα-χιλιάδες παιδιά ζούνε στην επαρχία και οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια!).

Επειδή η ασφάλεια των μαθητών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του κράτους πέρα από κάθε δημοσιονομική πολιτική και περικοπή εξόδων, είναι αναγκαίο να γίνει άμεση παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς που υπογράφουν την σχετική ΚΥΑ, ώστε να διασφαλιστεί η μετακίνηση όλων των μαθητών χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης, προτείνουμε ανάλογη παρέμβαση και στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του Υπ. Εσωτερικών, αρμόδια «για την εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για ενδεχόμενες ενέργειες προς επίλυση των παρατηρούμενων προβλημάτων» προκειμένου να εισηγηθεί την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών με αιτιολογία την ασφάλεια των μαθητών.

Όλοι οι μαθητές είτε ζουν στην επαρχία είτε στα αστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην μάθηση. Δυστυχώς, η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά των μαθητών δεν διέπεται από την αρχή της ισότητας. Θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε προκειμένου να επιτευχθεί η κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών, ώστε οι μαθητές να φθάνουν στο σχολείο τους απρόσκοπτα και ακώλυτα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΝΙΣΗ ΝΙΚΗ

Tags: ΕΛΜΕ Σερρώνμεταφορά μαθητών Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα