ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Να μην εφαρμοστεί η άδικη “μοριοδότηση” στην κοινωνία της Γνώσης

Tweet

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21

Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) & 6936)584278

Fax: 24210)20483

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.elme-mag.grΤετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Αρ. Πρωτ. 105

Προς· Υφυπουργό της Παιδείας

κ. Συμεών Κεδίκογλου

Κοινοποίηση

· Σχολεία και Υπηρεσίες

της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Νομού Μαγνησίας

· ΜΜΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: «Να μην εφαρμοστεί η άδικη “μοριοδότηση” στην κοινωνία της Γνώσης »

Κύριε Υφυπουργέ της Παιδείας,

Η βόμβα προέρχεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ονομάζεται «Βαθμολογούμενα κριτήρια για την αποτίμηση προσόντων των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα».

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εφαρμόζει έντεχνα για μια ακόμη φορά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των καθηγητών, καθορίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός που τίθεται σε διαθεσιμότητα και είχε διοριστεί με το αδιάβλητο σύστημα της επετηρίδας μοριοδοτείται με 5 μόρια ενώ ο αντίστοιχος που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ με 30.

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς εφαρμόστηκε από το 1997 και μετά ενώ μεγάλη μάζα αυτών έχει διοριστεί με το σύστημα της επετηρίδας, χωρίς να ρουσφετολογικά κριτήρια και χωρίς να προσφύγει στα κομματικά γραφεία οποιουδήποτε βουλευτή.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριμοδοτεί τους διορισμένους με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικούς, αφού στην ίδια παράγραφο του παραπάνω διατάγματος αναφέρεται πως ο μεταπτυχιακός τίτλος μοριοδοτείται με 4 μόρια και το διδακτορικό με 7.

Ένας εκπαιδευτικός, παραδείγματος χάριν, που είναι διορισμένος πριν το 1997 οπότε ο διαγωνισμός δεν υπήρχε και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου θα συγκεντρώσει κατά μέγιστο 16 μόρια και θα υπολείπεται 14 μόρια από έναν εκπαιδευτικό που απλώς συμμετείχε στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Γιατί αυτό; Για να μείνουν στην εκπαίδευση οι καλύτεροι(;), που αξιολογήθηκαν μετά το γραπτό διαγωνισμό; Όχι βέβαια, αλλά για να μείνουν στην εκπαίδευση οι φθηνότεροι, αυτοί που στοιχίζουν λιγότερο στο κράτος.

ΑΛΛΑ ΚΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΘΗΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Ταυτόχρονα αποσιωπάται το γεγονός ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι αποκλειστικά γραπτός, ενώ η διδακτική πράξη είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία, που απαιτεί ποικίλες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, και επηρεάζεται από το σύνολο των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας και όχι μόνο από την απόδοση του υποψηφίου εκπαιδευτικού σε εξετάσεις γραπτού λόγου.

Ακόμη, η εμπειρία και η πολυετής προσφορά του μάχιμου καθηγητή μοριοδοτείται με ψίχουλα, ενώ λειτουργεί διασπαστικά η διάκριση σε νέους και παλιούς. Το δόλωμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και ο εφησυχασμός όσων προσωρινά «τη γλιτώνουν» και συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να αγωνιστούν αφού δεν έχουν καταλάβει το ρόλο για τον οποίο τους προορίζουν κι ο ρόλος αυτός είναι ο ρόλος του κωπηλάτη της γαλέρας.

Κύριε Υφυπουργέ της Παιδείας,

σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν αλλά και πολύ περισσότερα τα οποία συνάδελφοί μας έχουν κοινοποιήσει στα συμβατικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αποδεικνύεται ότι η «Μοριοδότηση» των εκπαιδευτικών όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι άδικη, αναξιοκρατική και αντιεκπαιδευτική.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην κοινωνία της μάθησης, στην κοινωνία που αξιώνεται, διδάσκεται και αναδεικνύεται η αέναη προσπάθεια για την απόκτηση παιδείας και γνώσης, δηλαδή στην κοινωνία του Δημόσιου Σχολείου.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να δραστηριοποιηθείτε άμεσα ώστε να μην εφαρμοστεί η εν λόγω «μοριοδότηση» ειδικά στον κλάδο των εκπαιδευτικών των οποίων θεωρούμε ότι έχετε την τιμή να προΐσταστε.

Tags: ΕΛΜΕ ΜαγνησίαςΜοριοδότηση Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα