Έλληνας καθηγητής κατασκεύασε την πρώτη αυτοφορτιζόμενη μπαταρία

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τομέα της επεξεργασίας διαλυμάτων ανόργανων υλικών που εκτείνονται από την υδρομεταλλουργική εκχύλιση έως προηγμένες εφαρμογές περιβαλλοντικού και ενεργειακού υλικού. Είναι καθηγητής Μηχανικής των Υλικών στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ από το 1983.

Έλαβε το πτυχίο του από τη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1975. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στη Μεταλλουργία από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ το 1978 και το 1982 αντίστοιχα.

Ο Έλληνας ερευνητής ήταν

ανάμεσα στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και του ερευνητικού Ινστιτούτου Hydro-Quebec που ανέπτυξαν την πρώτη αυτοφορτιζόμενη μπαταρία. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο περιοδικό “Nature Communications” με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Δημόπουλο. Οι ερευνητές αναπτύσσουν μια συσκευή ικανή να συλλέγει και να αποθηκεύει ενέργεια χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι είναι δυνατό ο ένας πόλος (κάθοδος) μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου-ιόντων να “ευαισθητοποιηθεί” στο φως του ήλιου, ενσωματώνοντας ειδικά μόρια-φωτοσυλλέκτες.

Ο Γιώργος Δημόπουλος έχει κάνει περισσότερες από 245 δημοσιεύσεις και κατέχει πολλές πατέντες. Υπήρξε πρόεδρος του MetSoc του CIM το 2006-2007 και Πρόεδρος του Τμήματος Υδρομεταλλουργίας. Για τη συνεισφορά του στο MetSoc έχει λάβει το Ασημένιο μετάλλιο και μια υποτροφία CIM, ενώ επιλέχθηκε από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ ως Gerald Hatch Faculty Fellow.

Ο Έλληνας επιστήμονας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων είναι το “PYRFOROS” Medal ως διακεκριμένος μεταπτυχιακός φοιτητής της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, το 2000 το βραβείο Sherritt Hydrometallurgy Award και το 1999 το βραβείο Canadian Metal Chemistry.

Πηγή: ellines.com

Γιώργος Δημόπουλοςενέργειααυτοφορτιζόμενη μπαταρίαμπαταρία
Keywords
Τυχαία Θέματα