Εκτιμήσεις για τις Βάσεις εισαγωγής λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση

Το πρωί της Πέμπτης (στις 10.00) θα ανακοινωθούν τα αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο)

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.

Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ALFAVITA.GR

Στατιστικά στοιχεία

Φέτος διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση 81.605 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (σχεδόν 4000 περισσότεροι από πέρσι) ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε περίπου κατά 750 θέσεις. Αν και μόνο το στοιχείο αυτό πριμοδοτεί την ένταση του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα η σημαντική μείωση των θέσεων στις περιζήτητες σχολές μεγαλώνει την ένταση καθώς σε αυτές τις τελευταίες εστιάζεται η ζήτηση των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων έχουμε μια μικρή μείωση (συνολικά) του ποσοστού των αριστούχων (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με πέρσι: Το 3,71% των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψήφιους των Θετικών Επιστημών ήταν 4,22%, για τους υποψήφιους Οικονομίας και Πληροφορικής ήταν 0,56% και για τους υποψήφιους των ιατρικών σχολών 14,65%.

Την ίδια ώρα έχουμε αύξηση (πάντοτε σε σύγκριση με πέρσι) του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις θετικές σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική. Παράλληλα το 25,12% των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στις ιατρικές σχολές συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 μόρια.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ALFAVITA.GR

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ορατή άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων

Να υπογραμμίσουμε αρχικά ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός ΑΕΙ του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου περίπου 13.000 υποψήφιοι κατά βάση λόγω έλλειψης θέσεων. Φέτος, ο αριθμός υποψηφίων, είναι αυξημένος κατά 3.474 γεγονός που αναδεικνύει το 1ο επιστημονικό πεδίο σαν το πεδίο του πιο αυξημένου ανταγωνισμού.

Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου.

Εξάλλου, μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών θα είναι τα τμήματα που θα δεχθούν υποψήφιους με κάτω από 10.000 μόρια (κυρίως ορισμένα ξενόγλωσσα)

Αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια.

Η Νομική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί στον αστερισμό των 18.300 – 18.500 μορίων ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης στα 18.050 – 18.250 μόρια.

Αντίθετα τα μουσικά τμήματα θα σημειώσουν απώλειες λόγω των ορατά χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Σημαντική πτώση – Πάνω από 40 Τμήματα με κάτω από 10.000 μόρια

Σχετικά με τις θετικές σπουδές, επίσης επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια καθώς φέτος είναι λιγότεροι κατά 663 είναι οι μαθητές που κινήθηκαν πάνω από τα 17.000 μόρια, σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στις πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 18.500 και η Μηχανολόγων Μηχανικών κάτω από τα 18.300 μόρια. Σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται και στα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου τα οποία πέρσι είχαν μεγάλη άνοδο.

Φρένο στις πτωτικές τάσεις στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, σε σχέση με πέρσι, θα συγκρατήσουν την πτώση.

Κοινά τμήματα 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου

Η πτώση, ωστόσο, δεν αναμένεται να αφορά σε ορισμένες κοινές σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως για παράδειγμα, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Ένα «κλικ» ψηλότερα

Όσον αφορά τις περιζήτητες ιατρικές σχολές, φέτος είναι 1.386 οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, σε σχέση με 1.422 που ήταν πέρυσι. Ειδικά όμως για τις ιατρικές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφει την οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών. Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 19.100 μόρια και η Ιατρική Θεσσαλονίκης περίπου στα 19.000.

4o Επιστημονικό Πεδίο: Μεγάλη άνοδος στις πολύ χαμηλόβαθμες

Στις παιδαγωγικές σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι, που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων.

Λόγω αυτής της αύξησης του ανταγωνισμού (ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν φέτος 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669) όλα τα παιδαγωγικά τμήματα θα κινηθούν ανοδικά και η άνοδος αυτή θα έχει μεγαλύτερη ένταση κυρίως στα εννέα τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων που πέρσι βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

5o Επιστημονικό Πεδίο: Τρανταχτή πτώση – Δεκάδες Τμήματα με κάτω από 10.000 μόρια

Η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων κλιμάκωσης των μορίων επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις για κάθετη πτώση των βάσεων των τμημάτων που περιλαμβάνονται στο Πεδίο. Η πτώση αυτή θα αφορά και τις υψηλόβαθμα τμήματα και θα έχει μεγαλύτερη ένταση στα περιφερειακά τμήματα. Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι, ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των υποψηφίων του Πεδίου, ο ένας στους δύο συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια, ενώ το 27,82% δεν ξεπέρασε τα 7.000 μόρια.

Οι ναυαρχίδες του Πεδίου, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 16.800 μόρια, το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ο.Π.Α κάτω από τα 16.700 μόρια, ενώ το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Ο.Π.Α αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 16.600 μόρια.

Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα ιδιαίτερα της Περιφέρειας.

Όσον αφορά στα ναυτιλιακά τμήματα με ειδικό μάθημα, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα μιας κατακόρυφης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα Αγγλικά.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ALFAVITA.GR

βάσεις εισαγωγήςβάσεις 2017βάσειςΧρήστος Κάτσικας
Keywords
Τυχαία Θέματα