ΕΚΠΑ και άλλα επτά ελληνικά Πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου!

Ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου βρίσκονται οκτώ ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του ειδησεογραφικού οργανισμού “US News”, η οποία δημοσιεύεται για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Έτσι λοιπόν, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 286 μεταξύ των 1250 Πανεπιστημίων της κατάταξης και καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των 8 ελληνικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται σε αυτή. Μάλιστα σε σχέση με την περσινή κατάταξη το Πανεπιστήμιο μας βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη κατά

5 θέσεις.

Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη 363η θέση, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 437η, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 445η, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 562η, το Πανεπιστήμιο Πάτρας στην 668η, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 996η και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην 1111η θέση της κατάταξης.

Θέση και Επίδοση των 8 Ελληνικών Πανεπιστημίων που βρίσκονταν στον πίνακα των 1250 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με τον Πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings (2018)

Η κατάταξη του US News για τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει εικόνα για το πώς τα πανεπιστήμια μπορούν να συγκριθούν παγκοσμίως. Από το σύνολο, πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, η τελική συνολική κατάταξη των 1250 καλύτερων Πανεπιστημίων καλύπτει ένα εύρος 60 χωρών. Το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1250 κορυφαίων.

Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 1250, θα πρέπει πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1250 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων:

Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%)
Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%)
Δημοσιεύσεις(10%)
Συγγράμματα (2.5%)
Συνέδρια (2.5%)
Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)
Σύνολο αναφορών (7.5%)
Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσων (12.5%)
Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)
Διεθνείς Συνεργασίες (5%)
Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)
Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1% (5%)
Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)
Από τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία του «U.S. News & World Report» προκύπτει για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατέχει για το 2018 τη θέση 286 παγκοσμίως και είναι το 1ο μεταξύ των 8 Ελληνικών Πανεπιστημίων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ε.Κ.Π.Α. κατέχει τη θέση 129 μεταξύ των 514 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Η θέση του ΕΚΠΑ στον Πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings​

Ο οργανισμός που συντάσσει τον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης παραθέτει ως «επίδοση» και τη θέση του κάθε ιδρύματος στους 13 επιμέρους δείκτες που αξιολογεί. Στον πίνακα 3 παρουσιάζεται η επίδοση του ΕΚΠΑ στους συγκεκριμένους δείκτες.

Άξιο μνείας το κριτήριο «Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές», όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 167η θέση παγκοσμίως.

Η θέση – επίδοση του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings

Στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως σε διάφορα επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

- Στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία στην θέση 118

- Στην Ανοσολογία στη θέση 120

- Στις Φυσικές Επιστήμες στη θέση 159

- Στην Κλινική Ιατρική στη θέση 179

- Στις Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία στη θέση 195

- Στη Βιολογία και Βιοχημεία στη θέση 383

- Στη Μηχανική στη θέση 425

- Στη Χημεία στη θέση 529

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΔιεθνής κατάταξη πανεπιστημίωνΕλληνικά Πανεπιστήμια
Keywords
Τυχαία Θέματα