Είναι τελικά τα κενά "αμοιβαδικά"; - Αναλυτικοί πίνακες κενών στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά

Θυμηθήκαμε αυτές τις μέρες την προ διετίας δήλωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, όταν μη παραδεχόμενος την αδυναμία της κυβέρνησης να καλύψει όλα τα κενά και για να δικαιολογήσει την προχειρότητα της ηγεσίας του Υπουργείου, χρησιμοποίησε την παραπάνω έκφραση.

Χωρίς μόνιμους διορισμούς, με αυστηρή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και με την παρανοϊκή επιμονή του ΥΠΕΠΘ να δηλωθούν τα κενά στην περιφέρεια μέχρι τις 4/9, ημέρα που δεν είχαν καν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων, ήταν σίγουρο

ότι τα κενά – και το είχαμε πει ξεκάθαρα- θα ήταν πολλαπλάσια από τα δηλωθέντα, πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ασφυκτική τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα δημιουργούσε μια χαοτική κατάσταση στις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων, που θα επηρέαζε ακολούθως και τα κενά που θα δίνονταν στους αναπληρωτές. Ειδικά μετά την υπουργική απόφαση Φίλη και το Π.Δ. 79, υπηρεσιακές μεταβολές, όπως η συμπλήρωση ωραρίου των συναδέλφων ειδικοτήτων σε συνδυασμό με τον υπολογισμό των αναγκών Συλλόγων Διδασκόντων για το ολοήμερο, αποτελεί τις πιο πολλές φορές προσπάθεια «τετραγωνισμού του κύκλου» και ξεκάθαρη ταλαιπωρία των συναδέλφων.

Στη διεύθυνση ΠΕ Πειραιά προσελήφθησαν 459 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων, αρκετά λιγότεροι, ειδικά σε κάποιες ειδικότητες (πχ εικαστικά), από τα κενά που είχαν δηλωθεί από τη διεύθυνση. Παρόλα αυτά κι επειδή συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα (άδειες, κυήσεις, μη ανάληψη υπηρεσίας, χωρισμοί τμημάτων), το Υπουργείο προχώρησε σε μια ακόμη μικρή φάση πρόσληψης, που δεν ήταν προγραμματισμένη, με 15 δασκάλους και 3 νηπιαγωγούς να αναλαμβάνουν υπηρεσία στον Πειραιά. Οπότε οι δηλώσεις Γαβρόγλου περί «κουδουνιού θριάμβου» είναι τουλάχιστον προκλητικές. Ούτε η «λογιστική ωρών», ούτε η «ιεράρχηση» αναγκών -λογική που πάντα ως αιρετοί καταψηφίζουμε, διεκδικώντας άνοιγμα και κάλυψη όλων των κενών- μπορούν να κρύψουν την αδυναμία κι αυτής της κυβέρνησης να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της κάλυψης των κενών, χωρίς μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Τα κενά αυτή τη στιγμή στον Πειραιά (συνολικά για Α και Β περιοχή) είναι τα ακόλουθα :

ΦΥΣ. ΑΓΩΓΗ (ΠΕ 11)

10

ΜΟΥΣΙΚΗ (ΠΕ 16)

5

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ (ΠΕ 08)

15

ΘΕΑΤΡ. ΑΓΩΓΗ (ΠΕ 32)

2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΠΕ 19-20)

2

Τ.Υ. ΖΕΠ

10

Στην Ειδική Αγωγή, τα κενά διαμορφώνονται ως εξής:

Παράλληλη

ΠΕ 70

Παράλληλη

ΠΕ 60

ΣΜΕΑΕ-ΤΕ

168

11

36

Υπολογισμένα βέβαια με τις θέσεις του κλάδου τα κενά θα ήταν πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά υπάρχουν 112 σχολεία με πάνω από δύο τμήματα ολοημέρου, όπου με τις θέσεις των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας αντιστοιχεί ένας υπεύθυνος δάσκαλος.

Να σημειώσουμε, κλείνοντας, μερικά ζητήματα που τα θεωρούμε σημαντικά.

Πρώτον, την απίστευτη ταλαιπωρία, που με ευθύνη του ΥΠΠΕΘ υφίστανται οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όταν προσέρχονται στις Δ/νσεις Π. Ε. για ν’ αναλάβουν υπηρεσία. Πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι να απλουστεύσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη των αναπληρωτών, να πάψουν να τους ταλαιπωρούν και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθεί το ένσημο και το ημερομίσθιό τους.

Δεύτερον, γνωρίζοντας και τις ενέργειες του Συλλόγου ΠΕ Σαλαμίνας, είναι ξεκάθαρο ότι η αρ. πρωτ. 147801/Δ1/23-11-2012 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου για τις περιοχές μετάθεσης, πρέπει να αλλάξει. Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της απόφασης αυτής έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα, το οποίο και θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Είναι ακατανόητο και παράλογο να μη λαμβάνονται στη διαδικασία καθορισμού των περιοχών μετάθεσης οι γεωγραφικές συνθήκες. Επειδή υπάρχουν πολλά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία και τη στελέχωση των σχολείων της Σαλαμίνας, μιας και αυτά στελεχώνονται πάντα τελευταία, ενίοτε και χωρίς δήλωση προτίμησης, είναι άμεση ανάγκη να επανακαθοριστούν οι περιοχές μετάθεσης για τον Πειραιά, σύμφωνα με την προηγούμενη οριοθέτηση.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να μας ενημερώνουν οι Σύλλογοι του Πειραιά για την εικόνα των κενών στα σχολεία τους, ώστε συλλογικά και δυναμικά να διεκδικούμε την πλήρη κι άμεση κάλυψή τους.

Ο αγώνας για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας συνεχίζεται.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων

Των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Πειραιά

Χρήστου Καπόνη [email protected]

Τηλ. 6977370857

Βύρωνα Κουτσώνη [email protected]

Τηλ. 6972643025

κενάΠΥΣΠΕ ΠειραιάαιρετόςΠαρεμβάσεις ΠΕΧρήστος ΚαπόνηςΒύρωνας Κουτσώνης
Keywords
Τυχαία Θέματα