Εικόνα: Βανδάλισαν με μπογιά το γλυπτό «Phylax» στο Παλαιό Φάληρο

Με λευκή μπογιά βανδάλισαν άγνωστοι το γλυπτό «Phylax», του Κωστή Γεωργίου, το οποίο έχει τοποθετηθεί, μετά από δωρεά εφοπλιστή, στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται βανδαλισμός στο συγκεκριμένο γλυπτό, καθώς και το προηγούμενο διάστημα άγνωστοι προσπάθησαν να κόψουν τα καλώδια φωτισμού του αγάλματος, αλλά κατά λάθος έκοψαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης του τραμ, διακόπτοντας

τη συγκοινωνία στη περιοχή.

Η τοποθέτηση του γλυπτού είχε προκαλέσει εξ αρχής αντιδράσεις, με πολλούς από τους «διαφωνούντες» να κάνουν λόγο για... σατανιστικά στοιχεία, μαύρη μαγεία και προσβολή των χριστιανικών ηθών.

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, τονίζει ότι «κάποιοι μπερδεύουν την ελληνική μυθολογία με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με τη ρομφαία, και πιστεύουν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο φύλακας της πόλης μας. Πρόκειται για γραφικές αντιδράσεις. Η τέχνη, όμως, είναι υποκειμενική και σε κάθε περίπτωση δεν έχει όρια. Το γλυπτό δεν έχει καμία σχέση με τη χριστιανική πίστη. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική προσέγγιση του Τάλου, του μυθικού προστάτη της Κρήτης. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη μυθολογία και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όσον αφορά στη συλλογή υπογραφών, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε το άγαλμα».

Ο δημιουργός του αγάλματος, Κ. Γεωργίου, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως η όλη ιστορία ξεκίνησε από την εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα", η οποία φιλοξένησε σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, καθώς και του "Πατέρα Κλεομένη", ο οποίος έχει εμπλακεί και σε βανδαλισμούς κατά το παρελθόν.

βανδαλισμόςέργο τέχνηςγλυπτόακροδεξιάσκοταδισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα