Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης: Ανακοίνωση για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

Tweet ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ξάνθη18 Ιουλίου 2013 ΞΑΝΘΗΣ

Μπρωκούμη 21 Προς: ΔΟΕ

67100 ΞΑΝΘΗ Μέλη Συλλόγου

Τηλ. FAX: 2541024394 ΜΜΕ

εmail:[email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

(Για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου)

Η Κυβέρνηση υπάκουη στα τροϊκανά κελεύσματα προσαρμόζει άρδην

το Τεχνικό Λύκειο στις ανάγκες της αγοράς. Καταργώντας 46 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχε δημόσια παροχή παιδείας για εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών.

Οι καθηγητές, όμως, των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ) δεν είναι οι μόνοι εκπαιδευτικοί που το υπουργείο έχει ως στόχο να θέσει σε διαθεσιμότητα – απόλυση. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχει αποπέμψει από τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση άλλους περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς.

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα εδράζεται σε δυο κύριους άξονες. Πρώτον εξαλείφει θέσεις εργαζομένων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Σύμφωνα με το άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου: «Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με απόφαση του υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης».

Ο δεύτερος άξονας του πολυνομοσχεδίου είναι η δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού. Αυτό ήδη επιχειρήθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών και με τη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων. Το σχέδιο βρίσκεται σε ανάπτυξη, μιας και στοχεύεται η περεταίρω μείωση του αριθμού των σχολικών μονάδων και του αριθμού των τμημάτων σε ποσοστό 7-10% μέχρι το φθινόπωρο του 2014. Η συμπίεση των σχολικών μονάδων αναμένεται να γίνει με μεγαλύτερη οξύτητα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Με αυτό τον τρόπο η δεξαμενή των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών θα αυξηθεί περισσότερο καθώς θα προστεθούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που δε θα κατέχουν οργανική θέση, ενώ σχεδιάζεται να «ριχτούν» σε αυτήν οι « επίορκοι» και οι χρόνια πάσχοντες από βαριά νοσήματα .

Το τρομο-πολυνομοσχέδιο πέραν του ότι βάλλει απροκάλυπτα κατά της μόνιμης εργασίας εισαγάγοντας τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τις μετατάξεις στην Εκπαίδευση στρέφεται και κατά του ίδιου του μαθητικού πληθυσμό καθώς και των οικογενειών που έχουν τα παιδιά τους στη δημόσια σχολική εκπαίδευση. Σε σχολεία υποθερμαινόμενα, σε ασφυκτικά μεστές τάξεις και με φοβισμένους εκπαιδευτικούς δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες της μάθησης αλλά της ημιμάθειας. Ας ανθίζει η ρητορεία περί αξιοκρατίας, ας ρέουν τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών που αποφασίζουν εν μια νυκτί τον ξαφνικό «θάνατο» ανθρώπων και την τοποθέτηση της Παιδείας « επί της χειρουργικής κλίνης»! Ποιος πείθεται, άραγε; Αυτό είναι το «νέο σχολείο» της αγοράς! Το σχολείο των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας για δουλειά χωρίς δικαιώματα, για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης τάσσεται στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων και καλεί όλους τους εργαζομένους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να διεκδικήσουν μαζί την ολόπλευρη, δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλα τα παιδιά. Να κάνουν υπόθεση δική τους τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο του Αγώνα!

Όλοι στις διαδηλώσεις μαζί με τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας!

Να δείξουμε τη δύναμή μας, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή!

Tags: Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθηςαπολύσεις εκπαιδευτικώνπολυνομοσχέδιο Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα