Χίος: Σφοδρές αντιδράσεις για το εξώδικο ενάντια στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον εκπαιδευτικό κόσμο της Χίου, από το εξώδικο γονέων ενάντια στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού.

Η τοπική ΕΛΜΕ, τόνιζε, σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, ότι "η εκπαίδευση δεν κάνει διακρίσεις", χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εξώδικο ως "ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή" ενέργεια, η οποία προέρχεται από "«ανώνυμους γονείς και κηδεμόνες» που χειραγώγησαν τη διαδικασία". Δείτε ολόκληρη

την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Χίου ζήτησε με άλλες ανακοινώσεις της τη στήριξη της ΟΛΜΕ και των υπολοίπων ΕΛΜΕ αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας των ΔΕΥΠ στο νησί.

"Κάθε παιδί πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο", τονίζει ο Δήμαρχος

Για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων πήρε θέση και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. «Στο νησί του Ομήρου, όπου κάθε καλοκαίρι με καμάρι υποδεχόμαστε μαθητές από όλο τον κόσμο στην Ομηρική Ακαδημία, στο νησί του πατέρα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιου Κοραή, στο νησί που δίδαξε ο Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος στη Σχολή του Γένους, κάθε παιδί πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, εφόσον μένει για πολλούς μήνες αποκλεισμένο εδώ. Αλίμονο στους γνωστούς καλοθελητές που καλλιεργούν ψευτοδιλήμματα πολώνοντας την τοπική κοινωνία, αλίμονο σε αυτούς που ψάχνουν αφορμές για να μην εφαρμόσουν καμία πολιτική, εγκλωβίζοντας ατελέσφορα πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες» αναφέρει ο κ. Βουρνούς.

Μιχαηλίδης: "Προτάσσουμε τον σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση"

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να υπερισχύσουν αυτές οι φωνές, όσοι προτάσσουμε τον σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση και όσοι θέλουμε να ακολουθούμε τις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Και, ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες στη Χίο φάνηκε ότι αυτοί δεν είμαστε λίγοι», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του για το ζήτημα ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

«Οι τάξεις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες, υπό την εποπτεία των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης προσφύγων προέρχεται κυρίως από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ», προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης και επισημαίνει: «Θεωρούμε πως ακόμα και η ελάχιστη κοινή λογική επιτάσσει να παραδεχτούμε πως η παροχή εκπαίδευσης σε 140 περίπου προσφυγόπουλα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο - εθνικό, τοπικό ή κοινωνικό. Οι, όποιες, εύλογες ανησυχίες εκπαιδευτικού ή υγειονομικού χαρακτήρα έχουν πλήρως απαντηθεί μέσω των προϋποθέσεων ένταξης των παιδιών σε ΔΥΕΠ και την ίδια την οργάνωση του προγράμματος διδασκαλίας».

εκπαίδευση προσφυγόπουλωνΔΥΕΠΕΛΜΕ ΧίουΧίοςεξώδικορατσισμόςξενοφοβία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χίος, Σφοδρές,chios, sfodres