«Μπροστά στα μάτια μου χτύπησαν γυναίκες με παιδιά»

Η αντιδήμαρχος Αθήνας Ν. Παπαχελλά κατέθεσε χτες στην τελευταία συνεδρία του δικαστηρίου πριν τις θερινές διακοπές

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την αντιδήμαρχο Αθηνών Νέλλη Παπαχελλά, συνταξιούχο δικηγόρο, κάτοικο πλ. Βικτωρίας, στην τελευταία συνεδρία του δικαστηρίου πριν τη διακοπή για τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα

με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη η μάρτυρας αναφέρθηκε σε γεγονότα που είδε με τα μάτια της, αλλά και της μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα, μίλησε για το πογκρόμ των χρυσαυγιτών το 2011 μετά τη δολοφονία Καντάρη, όπου «κυνηγούσαν μετανάστες και έσπαγαν καταστήματα». Περιέγραψε ότι είδε από το μπαλκόνι της ομάδα χρυσαυγιτών «οργανωμένη με δοκάρια και κράνη που ξεκίνησαν να κυνηγάνε και να δέρνουν με πολύ άγριο τρόπο τους αλλοδαπούς στην πλατεία. Μπροστά στα μάτια μου - είπε - χτύπησαν γυναίκες με παιδιά, έσπασαν στο ξύλο πωλητή με κουλούρια που του έπεσαν όλα στο δρόμο»... «Το ΑΤ της περιοχής δεν έκανε τίποτα απολύτως και ξέρω από δημοτικούς συμβούλους ότι όσες φορές είχαν πάει να καταγγείλουν στο τμήμα, ήταν σαν να μη γινόντουσαν οι καταγγελίες. Δεν δινόταν συνέχεια. Αυτό που ακουγόταν, ήταν ότι υπήρχαν θύλακες στην Αστυνομία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμα για «αντιρατσιστική συναυλία ειρήνευσης», όπως τη χαρακτήρισε, στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, που έγινε με πρωτοβουλία του τότε εφημέριου υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής, το Δεκέμβρη του 2010. Κατέθεσε ότι χρυσαυγίτες παρατάχθηκαν περιμετρικά γύρω από την εκκλησία, προπηλακίζοντας τους ανθρώπους που πήγαιναν να μπουν μέσα, φτάνοντας στο σημείο να κινηθούν «απειλητικά προς τον αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»... «Ακουσα από την ομάδα της Χρυσής Αυγής που μπήκε στην εκκλησία να λένε "όχι τώρα, θα σου πω εγώ πότε"», είπε η μάρτυρας και κατέθεσε ότι γενικότερα στις επιθέσεις πάντα υπήρχε επικεφαλής που έδινε παράγγελμα και έλεγε και πότε να διαλυθούν. Είπε ότι είδε σε τέτοιο ρόλο στον Αγ. Παντελεήμονα τον Παναγιώταρο, αλλά και την Σκορδέλη, «που ήταν επικεφαλής ομάδας που το βράδυ έκαναν επιθέσεις σε αλλοδαπούς», όπως είπε.

Μίλησε για την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών που παρατηρήθηκε στον Αγ. Παντελεήμονα με αποκορύφωμα το 2008, τότε που η Χρυσή Αυγή, όπως είπε η μάρτυρας, άρχισε να πουλάει προστασία στους κατοίκους της περιοχής. «Το Νοέμβρη του '08 είδα 100-150 άτομα, όλοι με μαύρα, έφεραν τα σήματα της Χρυσής Αυγής και τον αγκυλωτό σταυρό, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα (...) ήταν συμπαγής και οργανωμένη ομάδα, κρατώντας και ξύλα, ακουγόντουσαν συνθήματα "έξω οι λαθρομετανάστες από τη γειτονιά", "η γειτονιά ανήκει στους Ελληνες". Ηταν ευρύτατα γνωστό ότι υπήρχαν περιπολίες της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά και γίνονταν επιθέσεις σε αλλοδαπούς. Ηταν κοινό μυστικό, το ξέρω από κατοίκους που ήταν αυτόπτες», συμπλήρωσε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις δεν ήταν μόνο εναντίον μεταναστών, αλλά και εναντίον όσων δεν συμμερίζονταν τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και εναντιώνονταν στις ενέργειές της». Επιπρόσθετα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτά γίνονταν από τους πυρήνες της Χρυσής Αυγής. Ενας απλός άνθρωπος, ό,τι προβλήματα και να 'χει, δεν βγαίνει στο δρόμο να κυνηγάει αλλοδαπούς»...

Για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς της Χρυσής Αυγής για τους μετανάστες, ανέφερε αυτό που είπε η Σκορδέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι «όταν έχουμε στο σπίτι μας κατσαρίδες τις πατάμε», αλλά και τους χαρακτηρισμούς «πίθηκοι» και «υπάνθρωποι» από άλλους χρυσαυγίτες, συμπληρώνοντας ότι «και οι δημοτικοί σύμβουλοί της μιλάνε απολύτως απαξιωτικά για τους μετανάστες». Κατέθεσε και για το ναζιστικό χαιρετισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκο, ο οποίος συνοδευόταν από «φουσκωτούς» που οπλοφορούσαν.

Για τις εγκληματικές, ρατσιστικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι είναι η εφαρμογή της ναζιστικής θεωρίας.

δίκη Χρυσής Αυγής
Keywords
Τυχαία Θέματα