Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τη (δήθεν) προστασία των ζώων συντροφιάς

Ανακοινώθηκε πρόσφατα το σχέδιο νόμου που έφερε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ΑΠΟΥΣΙΑ των επίσημων εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο καλύπτει αιτήματα επαγγελματικών συντεχνιών, αναβαθμίζει το ρόλο των Δήμων και ουσιαστικά εμποδίζει τη δραστηριοποίηση των εθελοντών φιλόζωων και απαξιώνει τη μέχρι τώρα προσφορά τους.

Στην ουσία οι φιλόζωοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά (δημοτικοί κεφαλικοί φόροι

ανά ζώο, αντικατάσταση του δωρεάν βιβλιαρίου υγείας με Διαβατήριο, τέλη στις ζωοτροφές, κλπ.) που στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήγουν στους Δήμους, οι περισσότεροι από τους οποίους ΠΟΤΕ δεν μπήκαν στον κόπο να εφαρμόσουν το Νόμο και κάνοντας στειρώσεις και βελτιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα, αντίθετα αδιαφορούν ή κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση συγκεντρώνοντας τα ζώα σε κυνοκομεία – Νταχάου ή παρατώντας τα σε ερημιές για να πεθάνουν χωρίς να ενοχλούν τους δημότες τους. Και όλα αυτά σε περιβάλλον ατιμωρησίας και πλήρους απουσίας ελέγχου, αφού οι μόνοι που αποδεδειγμένα έχουν και τη βούληση και τη δυνατότητα να ελέγξουν και να κινηθούν νομικά - οι φιλοζωικές οργανώσεις – τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου.

Ενδεικτικά, μερικά από τα μελανά σημεία του Νομοσχεδίου:

· Απαξίωση του εθελοντισμού και του τεράστιου έργου που έχουν προσφέρει οι φιλόζωοι.

· Αντιμετώπιση των φιλόζωων ως εμπόρων

· Συνέχιση της πώλησης ζώων από καταστήματα όταν η χώρα έχει τεράστιο πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό αδέσποτων.

· Μείωση ποινών για κακοποίηση ζώων.

· Ανέφικτη η επιστροφή των ζώων που περισυλλέγονται από τους Δήμους για στείρωση, στη γειτονιά τους, θέτοντας όριο 500 μέτρων από σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ. Ουσιαστικά υποχρεώνει τους Δήμους να παρατάνε τα ζώα σε ερημικές τοποθεσίες.

· Δημιουργία νέας κατηγορίας εκτροφέων (ερασιτέχνες) οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ζώα.

· Απουσία σοβαρών ελέγχων των επαγγελματιών εκτροφέων.

· Εξωπραγματικές προτάσεις για τα ελληνικά δεδομένα (έλεγχος DNA της κάθε γέννας των ζώων των ερασιτεχνών εκτροφέων). Ασαφές το πλαίσιο σχετικά με το κόστος, τον έλεγχο, κλπ.

· Συμμετοχή κυνηγών στην επιτροπή των δήμων για τα αδέσποτα. Αυτοί που σκοτώνουν ζώα για ψυχαγωγία θα συναποφασίζουν για τα αδέσποτα.

· Συνέχιση των παραστάσεων κητωδών παρά την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα από το 2012.

· Έλλειψη προτάσεων για την κατοχή από ιδιώτες μόνο συγκεκριμένων ειδών ζώων και την απαγόρευση όλων των άλλων ειδών (θετικός κατάλογος).

· Σχεδόν αδύνατη η υιοθεσία ζώων από άτομα του εξωτερικού που δεν διαμένουν στη χώρα.

· Απαραίτητη η ύπαρξη καταφυγίου για κάθε φιλοζωικό σύλλογο που προτίθεται να δώσει ζώο προς υιοθεσία (νέα προϋπόθεση για συνεργασία με Δήμο – είναι πρακτικά αδύνατο για τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων). Επιπλέον, το αποτέλεσμα θα είναι η ασυλοποίηση των ζώων και η μεγέθυνση των προβλημάτων γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι τα καταφύγια είναι πλήρη με ζώα που εγκαταλείπουν οι πολίτες.

· Περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, και περαιτέρω περιθωριοποίηση των φιλόζωων και των φορέων τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τον αν. Υπουργό Γ. Τσιρώνη να ανακαλέσει άμεσα το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διαβούλευση με αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με την προστασία των ζώων, τους ίδιους τους φιλοζωικούς φορείς.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να επιβάλλει τη συνεργασία του αν. υπουργού με τα επίσημα όργανα των φιλόζωων, διαφορετικά να ορίσει συνομιλητή που να είναι σε θέση να συνεργαστεί με όλους για να παρουσιαστεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα αντανακλά τις αντιλήψεις του 21ου αιώνα για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ζώα συντροφιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα