Απαιχτη συνταγή! Mελιτζάνες γεμιστές με ζυμαρικά, ντομάτα και βασιλικό

Στο πνεύμα της μαγικής καπονάτας εσαεί καπαρωμένης από τους Σικελούς, που επιτυχώς ανέδειξαν τον γλυκόξινο συνδυασμό της μελιτζάνας με τα λαχανικά και τις ελιές. Καλοκαιρινή συνταγή με τα όλα της, ανακληθείσα από τις ιταλικές γεύσεις του Παλέρμο κάποια χρόνια πριν. Κόκκινη σάλτσα από φρέσκες ντομάτες στα καλύτερά τους, μπόλικος αρωματικός βασιλικός για το χατήρι τους, κοντά ζυμαρικά (όσο μικρότερα τόσο καλύτερα) και τυριά.

Προετοιμασία: Μισή ώρα όλα μαζί. Μπορείτε να την κάνετε και νωρίτερα και να ζεστάνετε τις έτοιμες γεμισμένες μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο πριν το σερβίρισμα, με

την προϋπόθεση ότι τα μακαρόνια (όχι φρέσκα σ’ αυτή την περίπτωση) θα βράσουν τουλάχιστον 2’ λιγότερο απ’ τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Προσοχή χρειάζεται στο τηγάνισμα της μελιτζάνας και στο χειρισμό τους λόγω του μεγέθους όσο βρίσκονται στο καυτό λάδι. Εύκολη συνταγή και γρήγορη, κατά τα λοιπά.
μελιτζάνες γεμιστές με ζυμαρικά, ντομάτα και βασιλικό

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες (φλάσκες), πλυμένες και στεγνές
1-1½ φλ. ελαιόλαδο
450-500 ml ζεστή απλή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (δείτε στο λινκ τη συνταγή)
1 μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κυβάκια (1 εκατ.)
1 πακέτο Penne Rigate ή Rigatoni Barilla
1½ φλ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
16 μεγάλα φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες
αλάτι, πιπέρι
4 φύλλα ή κορυφές βασιλικού για το γαρνίρισμα

Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες γεμιστές: Κόβετε το καπάκι από τις μελιτζάνες στα 3-4 εκατ. περίπου από το πάνω μέρος, ανάλογα και με το μέγεθος. Δεν αφαιρείτε το κοτσάνι, που ναι, τσιμπάει, αλλά κάνει τις μελιτζάνες πιο ωραίες στο πιάτο. Τις αδειάζετε με κουτάλι ή με άλλο βοηθητικό εργαλείο (αυτό για το βούτυρο βολεύει επίσης) προσεκτικά για να μην τις τρυπήσετε –η σάρκα τους είναι σχετικά μαλακή και αυτή η δουλειά γίνεται εύκολα-, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περί το 1-1,5 εκατ. (Κρατήστε αυτά τα κομμάτια για κάποια σάλτσα τύπου καπονάτα ή ακόμη καλύτερα, τηγανίστε τα πρώτα για τσιμπολόγημα, όσο ετοιμάζετε τις μελιτζάνες).
Βάλτε το λάδι σε βαθύ σχετικά τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέστε τις στεγνές μελιτζάνες με τα καπάκια τους. Βολεύει να τις κάνετε ανά 2, ώστε να μην πέφτει και η θερμοκρασία του λαδιού. Προσοχή στα χέρια σας από το καυτό ελαιόλαδο! Τηγανίστε τις (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά), γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές (3-4’ ανά πλευρά). Χρησιμοποιήστε λαβίδα για τα γυρίσματα, ώστε καθώς μαλακώνουν να μην τραυματιστούν. Βγάλτε τις μελιτζάνες σε χάρτινη πετσέτα, να στραγγίσουν και προσθέστε στο εσωτερικό λίγο αλάτι και πιπέρι.
μελιτζάνες γεμιστές με ζυμαρικά, ντομάτα και βασιλικόΕτοιμάζετε τα ζυμαρικά: Τα βράζετε σε πολύ αλατισμένο νερό al dente σύμφωνα με τον χρόνο του πακέτου (αν είναι ιταλικά) μείον ½ λεπτό. Τα σουρώνετε και προσθέτετε την ζεστή σάλτσα ντομάτας, την μοτσαρέλα, τον κομμένο βασιλικό και την μισή παρμεζάνα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και (με κουτάλι) γεμίζετε με το μείγμα τις μελιτζάνες.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις μελιτζάνες γεμιστές σε 4 πιάτα, μοιράζοντας πάνω τους την υπόλοιπη παρμεζάνα. Προσθέστε από ένα φύλλο βασιλικού και αν σας αρέσει, τοποθετήστε σε κάθε μελιτζάνα το καπάκι της ή ακουμπήστε το απλώς δίπλα της, στο πιάτο.

Πηγή: pandespani.com

Συνταγέςμελιτζάνες
Keywords
Τυχαία Θέματα