Ανακοίνωση καθηγητών ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ Ναυπάκτου

Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που καταργεί 52 ειδικότητες και θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας εκπαιδευτικούς, νοιώθουμε την ανάγκη να κοινοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα σημεία που η αλήθεια παραποιείται σκοπίμως και να θέσουμε σε γνώση όλων των συμπολιτών μας τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής.

α) Το πρώτο και κύριο πλήγμα επέρχεται στους μαθητές μας και τους γονείς τους που επέλεξαν τις ειδικότητες που καταργούνται καθώς θα κληθούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν το πτυχίο που τους παρέχουν οι τομείς που καταργούνται, στρεφόμενοι

προς ιδιωτικά ΙΕΚ, μιας και οι ειδικότητες αυτές είναι από τις πλέον δυναμικές και επίκαιρες αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες μας προέρχονται από εργατικές – λαϊκές οικογένειες που έχουν στραφεί στο σχολείο αυτό ώστε να μάθουν μια τέχνη, να βγουν άμεσα στο μεροκάματο, να συμβάλουν στις ανάγκες της οικογένειας.

β) Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στον αριθμό των μαθητών. Αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας: "Το Τεχνικό Λύκειο να προσφέρει ειδικότητες αποφοίτων που ανταποκρίνονται στις επιλογές των μαθητών και όχι στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών". Δηλαδή οι τομείς δεν επιλέγονται από τους μαθητές; Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:
β.1.) Στην Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, από τους 130 μαθητές συνολικά, επιλέγουν τον τομέα ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ οι (30) τριάντα μαθητές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη αλλά δεν υπάρχει εργαστηριακή υποδομή τέτοια ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των μαθητών/τριών.
β.2.) Στη Γ΄ τάξη του σχολείου μας έχουν εγγραφεί για το σχολικό έτος 2013-2014 συνολικά 120 μαθητές, από τους οποίους οι (30) τριάντα επιλέγουν ειδικότητες του τομέα ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και αναλυτικά ως εξής:
Γ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ: 15 μαθητές, Γ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: 15 μαθητές.

γ) Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι ειδικότητες της ΕΠΑΣ Ναυπάκτου (βοηθών φαρμακείου, αισθητικής, κομμωτικής) επιλέγονται ιδιαίτερα από ενήλικες, γεγονός που δείχνει πόσο συνειδητή και σημαντική είναι η επιλογή τους. Στην περιοχή μας, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές μας για τους τομείς απασχόλησης των αποφοίτων προέκυψε πως υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα σχετικά με τους συγκεκριμένους τομείς (φαρμακοποιοί, αισθητικοί, γυμναστήρια, κομμωτήρια) που απασχολούν αποκλειστικά απόφοιτους του σχολείου μας της ειδικότητας βοηθών φαρμακείου, κομμωτικής και αισθητικής. Είναι ανεδαφικό επομένως, να υποστηρίζει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ πως οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ δεν έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας.

δ) Αναφορικά με την επιλογή της "διαθεσιμότητας” εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τυχόν κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων εφόσον προκριθούν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου. Ποιες αλλαγές προκρίνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου; Οι μαθητές που κατά το έτος 2013-14 θα είναι στην τελευταία τάξη των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ πώς θα αποκτήσουν πτυχίο; Οι μαθητές που εγγράφηκαν στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ του ίδιου Τομέα ποια ειδικότητα θα επιλέξουν; Θα παραμείνουν οι ειδικότητες που απομένουν ή θα ανακοινωθούν καινούριες ειδικότητες; Οι μαθητές που επέλεξαν να εγγραφούν στα τμήματα των ΕΠΑΣ που καταργούνται, τι θα απογίνουν; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος υπήρχε μεγάλη ζήτηση και για την ειδικότητα Βοηθού Φυσιοθεραπευτή. Τι θα τους πούμε; Τα εξοπλισμένα εργαστήρια των καταργημένων ειδικοτήτων τι θα απογίνουν;

Με βάση τα παραπάνω καταγγέλλουμε την υπουργική απόφαση και ζητούμε την μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα διεκδικώντας να μην πληγεί η δημόσια εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ Ναυπάκτου.

Tags: ΕΠΑΛ ΝαυπάκτουΕΠΑΣ Ναυπάκτουαπολύσεις καθηγητώναπολύσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα