Αδικίες με τη νέα αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

Μεγάλη αναστάτωση και θυμηδία προκάλεσε η απόφαση του υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου ο οποίος, αιφνιδιάζοντας θεσμούς και κοινωνία, προέβη σε καινούργια αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων με το πρόσχημα της άρσης των υφιστάμενων στρεβλώσεων!

Η νέα απόφαση με ημερομηνία 11/9 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.3941 τ.Β΄ αλλάζοντας τα δεδομένα κάτω από τα οποία χιλιάδες αναπληρωτές έκαναν τις επιλογές τους κατά την πρόσφατη πρόσληψή τους. Σύμφωνα με την απόφαση διευρύνονται τα όρια για τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων ως δυσπρόσιτων από ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ σε Ι, ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ αφού ο υπουργός δέχτηκε, αυτή τη φορά και άγνωστο γιατί, την εισήγηση του ΚΥΣΔΕ και όχι του ΚΥΣΠΕ! Παράλληλα, επανακατατάσσονται κάποιες σχολικές μονάδες -ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας και με άμεση εφαρμογή από το σχ. έτος 2018-19- προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους αναπληρωτές.

Μια πράξη που παραβιάζει κατάφωρα το περί δικαίου αίσθημα και την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης αφού στέρησε από χιλιάδες νεοπροσληφθέντες το δικαίωμα διαφορετικής επιλογής! Επιπλέον αποδεικνύονται «κροκοδείλια» τα δάκρυα ορισμένων που «δήθεν» κόπτονται για τα ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών!

Η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ οφείλει –άμεσα– να αποσύρει το ΦΕΚ.3941 τ.Β΄ και να ισχύσει κατά το σχ. έτος 2018-19 η Υ.Α. με αριθ. πρωτ 133529/ΓΔ4/7-8-2018 βάσει της οποίας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί επέλεξαν τα σχολεία. Η επαναξιολόγηση ορισμένων περιπτώσεων -πάντα σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα- μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά, και σίγουρα πριν κληθούν οι αναπληρωτές να κάνουν δήλωση προτίμησης.

Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) οφείλουν, επίσης, να καταγγείλουν τη στάση του υπουργείου και να απαιτήσουν τη μη εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο, αποφεύγοντας έτσι κάθε πιθανότητα να καταστήσουν ένα πρόβλημα από υπηρεσιακό σε βαθιά κοινωνικό.

Θοδωρής Καψάλης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αδικίες,adikies