Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Για τη συγκρότηση του προεδρείου

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ (9/1/2018) συζητήθηκε το θέμα της συγκρότησής του και της εκλογής προεδρείου. Η Αγωνιστική Παρέμβαση κατέθεσε σαφή πρόταση καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα μιας πλειοψηφίας με συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν στις διακηρύξεις τους την ανάγκη μιας αγωνιστικής απάντησης του κλάδου.

Απευθυνθήκαμε σε ΠΑΜΕ, Αντεπίθεση και Αγωνιστικές Κινήσεις για συγκρότηση προεδρείου με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Α) Το σαφές αντικυβερνητικό-αντιμνημονιακό

περιεχόμενο. Β) Ξεκάθαρη αντίθεση στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Γ) Με τα αιτήματα του κλάδου μπροστά, με πολιτικούς στόχους ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, αποδέσμευση από χρέος, μνημόνια, ευρώ, ΕΕ. Δ) Την αποφασιστική στροφή σε μια δημοκρατική λειτουργία της ΕΛΜΕ με βάση τις γενικές συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, τους συνδέσμους στα σχολεία. Ε) Το συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία που δίνουν μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Και πρώτα από όλα τον αναγκαίο συντονισμό των ΕΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ επέμενε στο «αναλογικό προεδρείο» γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό σημείο επαφής με καμιά άλλη παράταξη. Τόνισε μάλιστα ότι είναι πάγια αρχή του και γι' αυτό ψηφίζει όποιο πρόσωπο υποδείξει κάθε παράταξη για την ανάλογη θέση, με εξαίρεση πρόσωπα που «δημιουργούν προβλήματα» στα σωματεία. Από όσο γνωρίζουμε η εξαίρεση εφαρμόζεται μόνο για τις Παρεμβάσεις: ούτε και φέτος το ΠΑΜΕ ψήφισε την πρόταση των Παρεμβάσεων για τη θέση του πρόεδρου στην Ε’ ΕΛΜΕ. Με το αναλογικό συντάχθηκαν οι ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ.

Η Αντεπίθεση δήλωσε ότι μια συμφωνία σε αγωνιστική βάση για το προεδρείο δεν μπορεί να περιλαμβάνει το ΠΑΜΕ, άρα δεν υπάρχει πλειοψηφία αυτού του χαρακτήρα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις από τη μεριάς τους θεώρησαν ότι δεν υπάρχουν οι όροι για ένα αγωνιστικό προεδρείο και δεν μπήκαν στη συζήτηση.

Μετά από όλα η Αγωνιστική Παρέμβαση θα συμβάλλει στη λειτουργία του ΔΣ από τη θέση του μέλους. Ψηφίσαμε τις εκπροσώπους του ΠΑΜΕ για τις θέσεις προέδρου και ταμία, λευκό για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου, που κατέλαβαν εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ με τις ψήφους των ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ.

Έτσι με κύρια ευθύνη του ΠΑΜΕ, το οποίο διευκολύνθηκε από την ακαμψία Αντεπίθεσης και Αγων. Κινήσεων, η πλειοψηφία στο ΔΣ των αγωνιστικών και αριστερών δυνάμεων δεν αποτυπώθηκε σε μια προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση και λειτουργία της ΕΛΜΕ.

Οι υπαρκτές διαφορές δεν μπορούν να αγνοούνται και φυσικά είναι σεβαστές. Αλλά από την άλλη θα πρέπει να είναι στοιχείο συμβολής στην αποτελεσματική δράση του σωματείου και όχι μια απλή δήλωση προθέσεων. Πολύ περισσότερο όταν οι συνάδελφοι ψηφίζουν σε αγωνιστική κατεύθυνση και μετά βλέπουν ότι το προεδρείο συγκροτείται με τις παρατάξεις που οδηγούν το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε παραλυτική αδράνεια και ακύρωση των δυνατοτήτων να αντισταθεί ο κλάδος στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει θέμα συνέπειας λόγων και έργων για τη στάση του ΠΑΜΕ που μέσω του «αναλογικού προεδρείου», το συγκροτεί με αυτούς που καταγγέλλει σαν κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Προφανώς κρίνονται πολλά από τη λειτουργία του ΔΣ, όχι όμως τα πάντα. Επιδιώξαμε ένα προεδρείο που θα στηρίξει την αναζωογόνηση της ΕΛΜΕ. Το κρίσιμο είναι η δυνατότητα να κινητοποιείται ο κλάδος, να γίνονται γενικές συνελεύσεις, να οργανώνεται η λειτουργία των συνδέσμων στα σχολεία, να παίρνει ενεργητικά μέρος στη ζωή του σωματείου ο κλάδος μέσα από επιτροπές αγώνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, μαζί με κάθε συνάδελφο και παράταξη που θα βάλει πλάτη να βγει στο προσκήνιο η διεκδίκηση ενός σχολείου στο ύψος των κοινωνικών αναγκών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού.

Η μάχη είναι μπροστά, ενάντια στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, στις επιλογές Γαβρόγλου-κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ για 30ωρο, συγχωνεύσεις και τα άλλα αντικεπαιδευτικά μέτρα. Όλοι στη γενική συνέλευση της Τρίτη 16/1, 6.30μμ στην ΕΔΟΘ.

Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα