4ο Διασχολικό Ανταλλακτικό παζάρι Άνω Πατήσιων

Την Κυριακή 19 Μαρτίου από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 13.00 μ.μ. 11 σύλλογοι γονέων των Άνω Πατησίων και η Ένωση γονέων της 5ης δημοτικής κοινότητας Αθήνας διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά διασχολικό ανταλλακτικό παζάρι στο 142ο δημοτικό σχολείο (Κρυστάλλη και Θ. Αννίνου, πλησίον της πλατείας Παπαδιαμάντη). Είναι η έκτη χρονιά εκεί, η τέταρτη που η δράση μας αυτή έχει διασχολικό χαρακτήρα.

Σημείωση: Με απόφαση της οργανωτικής ομάδας των συλλόγων γονέων

για το 4ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων, την Κυριακή 19 Μαρτίου θα συγκεντρώνουμε από τους επισκέπτες σε αυτό πάνες-βρακάκια ενηλίκων και υποσέντονα για τις ανάγκες των τροφίμων στο Γηροκομείο της Αθήνας. Μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται στην άθλια κατάσταση στο γηροκομείο, ήρθαμε σε επικοινωνία με κοινωνική λειτουργό του, ρωτήσαμε για ανάγκες και μας εντοπίστηκαν οι εξής: είδη καθαριότητας χώρων (χλωρίνες, υγρά καθαρισμού), τρόφιμα (φιδές, κριθαράκι), φάρμακα (αντιβιώσεις) και κυρίως πάνες/βρακάκια και υποσέντονα. Αυτό το "κυρίως" μας κατεύθυνε να καλέσουμε σε συγκέντρωση των τελευταίων. Ελάτε να συγκεντρώσουμε όσο γίνεται περισσότερα, φέρτε μαζί σας μια συσκευασία για να τα παραδώσουμε σε αυτούς που τα χρειάζονται άμεσα.

Ήταν Ιανουάριος του 2012 όταν για πρώτη φορά οργανώσαμε ανταλλακτικό παζάρι στο σχολείο μας. Η πρώτη διοργάνωση είχε επιτυχία, οπότε στη δεύτερη, την επόμενη χρονιά, ήμασταν πιο θαρραλέοι, εντάξαμε κι άλλο υλικό ανταλλαγής, σπάσαμε τις "ισοτιμίες". Στην τρίτη διοργάνωση, το 2014, το ανταλλακτικό παζάρι έγινε διασχολικό, συνεργαστήκαμε 4 σχολεία, το 2015 γίναμε 8 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία, το 2016 συμμετείχαν 9 σχολεία. Χιλιάδες βιβλία, ρούχα, παιχνίδια, cd και dvd άλλαξαν χέρια, στην τελευταία διοργάνωση περίπου 8.000 αντικείμενα για ενήλικες και παιδιά.

Όπως φαίνεται πια, το Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων έχει γίνει μια δράση περιοδική, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ανανεώνοντας το προσωπικό των συλλόγων γονέων που το οργανώνουν και δοκιμάζοντας πάντα τρόπους να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ευαισθησίες μας.

Ποιοι είμαστε:

Οι διοργανωτές φέτος είμαστε 11: ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 142ου Δημοτικού Σχολείου και δέκα ακόμη σύλλογοι, του 24ου, του 25ου του 39ου, του 44ου, του 101ου, του 113ου, του 129ου, του 152ου, του 173ου, του 174ου. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Γονέων και φέτος θα περιέχει και γονείς και μαθητές γυμνασίων: δεκαπενταμελή συμβούλια μαθητών θα είναι μαζί μας

Γιατί ανταλλακτικό παζάρι;

Από την πρώτη στιγμή το είπαμε κι ακόμη το λέμε: το κίνημα της ανταλλακτικής οικονομίας, τα χαριστικά παζάρια, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, οι δράσεις αλληλεγγύης, που οργανώνονται από συλλογικότητες σε όλη τη χώρα και τους χώρους, επιχειρούν τα τελευταία χρόνια όχι να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα των κατοίκων της χώρας μας, αλλά να ανακουφίσουν από την ελλιπή κάλυψη των αναγκών και κυρίως να ενισχύσουν τους κοινωνικούς της δεσμούς. Οργανώνοντας ανταλλακτικά παζάρια στα σχολεία μας εκπαιδεύουμε εμάς και τα παιδιά μας στην αλληλεγγύη και στη συνειδητοποίηση των αναγκαίων και επαρκών για τη ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, υπάρχουν πράγματα που τα έχουμε ανάγκη. Καλλιεργώντας την αχρήματη ανταλλαγή αναπτύσσουμε κοινωνικά δίκτυα, ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία σε μια εποχή που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.

Τι ανταλλάσουμε;

Αποχωριζόμαστε και αναζητούμε ρούχα (βρεφικά, παιδικά, ενηλίκων), παπούτσια, σχολικά είδη (τσάντες, κασετίνες), παιχνίδια κάθε είδους, βιβλία, CD, επιτραπέζια παιχνίδια, αποκριάτικες στολές, γυναικεία αξεσουάρ, παζλ, DVD για παιδιά και ενηλίκους. Όλα τα είδη μπορούν να είναι είτε ενηλίκων είτε παιδικά.

Πώς γίνεται η ανταλλαγή;

- Εντοπίζουμε τα αντικείμενα που θέλουμε να αποχωριστούμε οριστικά. Φροντίζουμε να είναι σε καλή κατάσταση, καθαρά και να λειτουργούν. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνονται δεκτά από την ομάδα διοργάνωσης
- Τα δίνουμε σε κάποιο μέλος της ομάδας οργάνωσης του παζαριού
- Το μέλος της οργανωτικής ομάδας μας εφοδιάζει με τα κατάλληλα κουπόνια που θα χρησιμοποιήσουμε την ημέρα του παζαριού για την απόκτηση των αντικειμένων που μας ενδιαφέρουν
- Για κάθε αντικείμενο που δίνουμε αντιστοιχεί ένα κουπόνι (εξαιρούνται μικρού μεγέθους παιχνίδια).
- Δίνοντας ένα κουπόνι μπορούμε να αποκτήσουμε ένα αντικείμενο στο παζάρι
- Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε κάτι, μπορούμε να δώσουμε σε άλλον τα κουπόνια

Πού γίνεται το παζάρι;

Αποφασίσαμε να βρεθούμε σε έναν χώρο. Να μετατρέψουμε το ανταλλακτικό παζάρι σε γιορτή αλληλεγγύης. Θα βρεθούμε λοιπόν στο 142ο δημοτικό σχολείο (Κρυστάλλη και Αννίνου), κοντά στην Πλατεία Παπαδιαμάντη.

Πότε γίνεται το παζάρι;

Το ανταλλακτικό παζάρι θα γίνει την Κυριακή 19 Μαρτίου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι. Καθ’ όλη την τελευταία εβδομάδα μπορείτε να φέρνετε αντικείμενα στα μέλη της Ομάδας στο σχολείο μας και να προμηθεύεστε κουπόνια. Στο 142ο δημοτικό σχολείο παραλαβές θα γίνονται από τα μέλη της οργανωτικής ομάδας κάθε μέρα από τη Δευτέρα 13 ως την Παρασκευή 17 Μαρτίου τα απογεύματα (17.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.) και το Σάββατο 18 Μαρτίου το πρωί.

Σημείωση:
Με απόφαση της οργανωτικής ομάδας των συλλόγων γονέων για το 4ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων, την Κυριακή 19 Μαρτίου θα συγκεντρώνουμε από τους επισκέπτες σε αυτό πάνες-βρακάκια ενηλίκων και υποσέντονα για τις ανάγκες των τροφίμων στο Γηροκομείο της Αθήνας. Μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται στην άθλια κατάσταση στο γηροκομείο, ήρθαμε σε επικοινωνία με κοινωνική λειτουργό του, ρωτήσαμε για ανάγκες και μας εντοπίστηκαν οι εξής: είδη καθαριότητας χώρων (χλωρίνες, υγρά καθαρισμού), τρόφιμα (φιδές, κριθαράκι), φάρμακα (αντιβιώσεις) και κυρίως πάνες/βρακάκια και υποσέντονα. Αυτό το "κυρίως" μας κατεύθυνε να καλέσουμε σε συγκέντρωση των τελευταίων. Ελάτε να συγκεντρώσουμε όσο γίνεται περισσότερα, φέρτε μαζί σας μια συσκευασία για να τα παραδώσουμε σε αυτούς που τα χρειάζονται άμεσα.

παζάριανταλλακτικό παζάρι
Keywords
Τυχαία Θέματα