Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς άγχος

Αποφασίσαμε να υποδεχτούμε φέτος εμείς στο σπίτι μας τους αγαπημένους μας για τα Χριστούγεννα. Σχεδιάζουμε εδώ και μέρες τι θα μαγειρέψουμε, τι ποτό θα σερβίρουμε, πώς θα διακοσμήσουμε το σπίτι και πότε θα τα κάνουμε όλα ώστε να μην πελαγώσουμε τελευταία στιγμή. Όπως συμβαίνει όμως σχεδόν πάντα, ο χρόνος πέρασε χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε, έτυχαν διάφορες άλλες υποχρεώσεις και είμαστε τώρα ελάχιστες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα

και δεν έχουμε ετοιμάσει σχεδόν τίποτα.

 

Κατ’ αρχάς ψυχραιμία. Το νόημα των εορτών είναι να διασκεδάσουν όλοι και να χαρούμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντοτε είναι ότι οι καλεσμένοι μας περνάνε καλύτερα όταν βλέπουν κι εμάς να περνάμε καλά. Αν μας βλέπουν εξαντλημένους, αγχωμένους και αφοσιωμένους κυρίως στις δουλειές που πρέπει να γίνουν και όχι στους ίδιους, τότε κι εκείνοι αισθάνονται άβολα.

 

Ένας καλός τρόπος να οργανωθούμε και να καταφέρουμε μέσα σε λίγο χρόνο να ετοιμάσουμε τα πάντα, είναι να πάρουμε μολύβι και χαρτί και να καταγράψουμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας για τη μεγάλη βραδιά. Πρώτα από όλα σημειώνουμε τα πιάτα που θέλουμε να σερβίρουμε. Σημειώνουμε τα πάντα, από τα ορεκτικά μέχρι τα ποτά και τα κεράσματα.

 

Στη συνέχεια, διαβάζουμε προσεκτικά τις συνταγές και σημειώνουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε για όλα. Έτσι, μόλις πάμε για ψώνια, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να προμηθευτούμε ό,τι χρειαζόμαστε, χωρίς να ξαναβγούμε στην αγορά, γεγονός που μας τρώει πολύ από το χρόνο μας.

 

Σημειώνουμε ακόμη ποιες δουλειές θα κάνουμε πρώτα. Για παράδειγμα, τον σοκολατένιο κορμό που αποφασίσαμε να φτιάξουμε μπορούμε να τον έχουμε έτοιμο στο ψυγείο ακόμη και δύο ημέρες πριν από το γεύμα, οπότε τον ετοιμάζουμε πρώτο. Οτιδήποτε χρειάζεται τηγάνισμα και πρέπει να σερβίρεται ζεστό, το αφήνουμε τελευταίο.

 

Καλό είναι να εστιάσουμε περισσότερο στην ποιότητα των υλικών μας και να επιλέξουμε πιάτα που είναι απλά, με έμφαση στα υλικά και όχι στην πολύπλοκη ετοιμασία ή την ιδιαίτερη εμφάνιση, ειδικά αν είμαστε αρχάριοι. Το μυστικό σε ένα καλό φαγητό είναι πάντοτε τα υλικά.

 

Σημαντικό, επίσης, είναι να προβλέψουμε ώστε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας 1-2 ώρες προτού έρθουν οι καλεσμένοι μας, ώστε να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε με την ησυχία μας και ίσως να ξεκουραστούμε και λιγάκι. Έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο οργανωμένοι και αν είμαστε, το πιο πιθανό είναι να μη γίνουν όλα ακριβώς έτσι όπως τα θέλαμε. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να είμαστε ευδιάθετοι, φιλόξενοι και να φροντίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα τους αγαπημένους μας. Στο τέλος αυτό είναι που θα θυμούνται όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές