«Οχι» αγροτών στη φορολόγηση

Μπαράζ συναντήσεων με εκπροσώπους των αγροτών είχε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Εκτός από τα επιμέρους αιτήματα εκφράστηκε έντονα η αντίθεση όλων των ομάδων στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αποτελούν άλλωστε και την αιχμή του δόρατος των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, από την αρχή του 2014 οι αγρότες που έχουν ακαθάριστα εισοδήματα από την πώληση αγροτικών προϊόντων πάνω από 10.000 ευρώ και εισοδήματα από επιδοτήσεις (ενιαία ενίσχυση) πάνω από 5.000 υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και άρα να φορολογούνται

με συντελεστή 13%. Οι αγρότες ζητούν το αφορολόγητο να φτάσει τα 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαυτάρης βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την εξειδίκευση των φορολογικών ρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί ακόμα η επιζητούμενη χρυσή τομή που θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Ενδεικτικά μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο υπουργός μας δήλωσε ότι δεν είναι εκείνος υπεύθυνος για τους αγρότες». Οσον αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ο κ. Μπούτας ανέφερε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Agrotica, ενώ προσέθεσε ότι θα στηθούν μπλόκα σε όλη τη χώρα. Οσον αφορά τη δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων συμπλήρωσε «εμείς αγωνιζόμαστε, πόσοι θα μας ακολουθήσουν θα δούμε».

Στις πλατείες πολλών χωριών έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ, ενώ χθες οι αγρότες της Ημαθίας προχώρησαν σε κατάληψη της εφορίας Βέροιας. Ωστόσο, φέτος το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων απαρτίζουν κυρίως αγροτικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ενώ παλαιότεροι «συνοδοιπόροι» διαφωνούν με την ατζέντα των διεκδικήσεων.

«Από τη μία άκρη στην... άλλη»

«Συμφωνώ απόλυτα με τη φορολόγηση των αγροτών. Δεν μπορεί άνθρωποι με εισόδημα έως και 300.000 ευρώ να έχουν και επιστροφή φόρου. Οταν απαιτείς να έχεις βασικές παροχές από το κράτος, υγεία, παιδεία, δρόμους, δεν μπορείς εσύ να μη δίνεις καθόλου φόρους. Να ζητάς συνέχεια να πληρώνουν οι άλλοι». Με αυτά τα λόγια ο αγρότης Βάιος Γκανής που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξηγεί για ποιον λόγο φέτος δεν συμμετέχει. Προσθέτει πάντως ότι «από τη μία άκρη που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε τώρα πάμε στην άλλη. Φορολογούν εισοδήματα, χωράφια, τα πάντα».

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα