Νέες αντιπαραθέσεις για την περιβόητη δίαιτα Άτκινς

Λονδίνο. Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Ρόμπερτ Άτκινς στη Νέα Υόρκη, η περιβόητη δίαιτά του εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις. Αν μπορούσε κανείς να συνοψίσει σε μία πρόταση το μήνυμα του δρος Άτκινς στο υποσυνείδητο του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για το βάρος αυτό θα ήταν το εξής: «Οι υδατάνθρακες παχαίνουν». Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να «κατηγορούν» το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις πατάτες ως βασικούς υπεύθυνους για την παχυσαρκία.

Η διάδοση

των τοποθετήσεων αυτών είναι ενδεικτική της απήχησης του δεύτερου βιβλίου του δρος Άτκινς, «Η Νέα Επαναστατική Δίαιτα» που εκδόθηκε το 2002. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας μειώνουν δραστικά την κατανάλωση υδατανθράκων, προτιμώντας τροφές με υψηλή πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί και τα ψαρικά.

Βάσει της θεωρίας του δρος Άτκινς, οι υδατανάθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που προκαλεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, της ορμόνης που αυξάνει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αποθηκεύει το σάκχαρο στους ιστούς ως λίπος. Ο ίδιος ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του και όχι μόνο να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, έτσι ώστε ο οργανισμός να υποχρεωθεί να «κάψει» το λίπος που αποθηκεύει για να παράγει ενέργεια.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3 εκατ. Βρετανοί ακολουθούσαν τη δίαιτα Άτκινς το 2003, ενώ το ίδιο έκανε και ένας στους ένδεκα Αμερικανούς. Στους φανατικούς οπαδούς του δρος Ατκινς συγκαταλέγονται διασημότητες, όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Ντέμι Μουρ. Η αποδοχή της «ανορθόδοξης», κατά πολλούς, δίαιτας Άτκινς ήταν τέτοια που η ζήτηση σίτου και πατατών μειώθηκε αισθητά το 2004. Υπήρχαν, βεβαίως, και οι επικριτές της δίαιτας Άτκινς, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι η δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών καταστρέφει τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Σήμερα, πάντως, το Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS) υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο της διατροφής μας. Την άποψη αυτή δεν ασπάζεται ο διατροφολόγος Τζον Μπρίφα, ο οποίος επιμένει ότι τα επιστημονικά στοιχεία υπέρ του περιορισμού της κατανάλωσης υδατανθράκων είναι συντριπτικά. «Ο κόσμος θέλει να χάσει κιλά και δεν τον ενδιαφέρει η άποψη του κάθε οργανισμού που συνδέεται με τη βιομηχανία των τροφίμων ή την κυβέρνηση», λέει. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η δίαιτα Άτκινς φέρνει μεν αποτελέσματα, τα οποία είναι όμως βραχυπρόθεσμα.

«Είναι αλήθεια ότι χάνεις εύκολα κιλά με τη μέθοδο αυτή, ωστόσο τα παίρνεις πίσω πολλαπλάσια αν τη σταματήσεις», προειδοποιεί η διατροφολόγος Νικόλ Μπερμπέριαν. Φυσικά, η δίαιτα Άτκινς δεν είναι η μοναδική που προκαλεί αντιπαραθέσεις. «Όπως με όλες τις δίαιτες, γι’ αυτή του Άτκινς πολλά απ’ όσα ακούγονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλα τόσα όχι», σχολιάζει η σύμβουλος της Ένωσης Διαβητικών της Βρετανίας, Σίαν Πόρτερ. «Όλοι αναζητούν εκείνη τη μαγική συνταγή που θα τους αδυνατίσει, όμως η συνταγή δεν είναι ίδια για όλους», καταλήγει.

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα