Με τα περισσεύματα των Χριστουγέννων

Δεν πετάμε τίποτα! Μεταποιούμε τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού σε καινούργια πιάτα.

Σας περίσσεψε γαλοπούλα/ βασιλόπιτα/κουραμπιέδες/ μελομακάρονα και δεν ξέρετε τι θα τα κάνετε; Μα, θα τα ανακυκλώσετε φυσικά! Να κάποιες ιδέες:

 

Με την περισσευούμενη βασιλόπιτα, είτε είναι κέικ είτε τσουρέκι, μπορείτε να φτιάξετε τρουφάκια. Κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια και ζυγίστε την. Όσο βάρος έχει η βασιλόπιτα, το 1/4 αυτού θα
υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε σε κουβερτούρα και άλλο 1/4 σε κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά). Δηλαδή αν η βασιλόπιτα ζυγίζει γύρω στα 500 - 600 γρ., θα χρειαστείτε 130 γρ. κουβερτούρα και 130 γρ. κρέμα. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι πολύ καλά και την αδειάζετε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύετε ώστε να λιώσει και αδειάζετε τη σοκολατένια σος πάνω από την βασιλόπιτα. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο κονιάκ και 1 κουτ. σούπας κακάο. Ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά με τα χέρια ή στο μίξερ μέχρι να γίνει ένας μαλακός πολτός. Πλάθετε μπαλάκια και τα καλύπτετε με τρούφα ή ψιλοκομμένο καρύδι ή κακάο ή άχνη. Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό και δεν πλάθεται, το αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.

 

Με τα περισσευούμενα μελομακάρονα, θα φτιάξετε τσιζκέικ. Η συνταγή εδώ.

 

Με τους περισσευούμενους κουραμπιέδες, θα φτιάξετε ψητή κρέμα: για κάθε 100 γρ. κουραμπιέ, θα χρειαστείτε 200 γρ. γάλα φρέσκο (πλήρες), 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), 20 γρ. ζάχαρη και 4 κρόκους. Τρίβετε τους κουραμπιέδες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνετε την κρέμα με το γάλα ελαφρώς σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρώς τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέστε το ζεστό μείγμα γάλακτος-κρέμας και τους τριμμένους κουραμπιέδες, ανακατεύοντας παράλληλα με έναν αυγοδάρτη. Αδειάζετε το μείγμα σε 3 - 4 ρηχά, πυρίμαχα μπολάκια για κρεμ μπριλέ, τα οποία τοποθετούμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί νερό, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των μπολ (μπεν μαρί φούρνου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130° C, για 30 λεπτά. Οταν βγουν οι κρέμες, θα πρέπει να είναι «τρεμουλιαστές».

 

Με την περισσευούμενη γαλοπούλα, φτιάξτε ένα λαχταριστό σάντουιτς με ψωμί της επιλογής σας, μυρωδικά και μουστάρδα, ή έναν πρωτότυπο μεζέ. Η συνταγή εδώ.
Keywords
Αναζητήσεις
περισσευούμενη βασιλόπιτα , τι να κανω τα περισσευματα των χριστουγενων;
Τυχαία Θέματα