Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Πληθωρική σε υλικά, αλλά απλή στην παρασκευή της, αυτή η πίτα είναι από τα πιο ωραία χειμωνιάτικα γλυκά. Ο μόνος κόπος που ενέχει είναι στο καθάρισμα της κολοκύθας.

Διαδικασία Βάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τα σποράκια βανίλιας και το μοσχοκάρυδο. Aνακατεύουμε καλά με τα χέρια και αφήνουμε το μείγμα να στραγγίξει για 15 λεπτά σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ,

καθώς θέλουμε να κρατήσουμε και το ζωμό που θα βγάλει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί διαστάσεων περίπου 26x38 εκ. και απλώνουμε στο εσωτερικό του 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο· κάθε φύλλο που βάζουμε, το λαδώνουμε με ένα πινέλο. Αφήνουμε τις άκρες τους να εξέχουν απο το ταψί. Σκορπίζουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης και συνεχίζουμε με άλλα 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα - αυτά όμως καλύτερα να τα έχουμε κόψει στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν. Στρώνουμε από πάνω τη μισή από τη γέμιση που έχει απομείνει, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα, κομμένα και αυτά στις διαστάσεις του ταψιού και λαδωμένα, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε και πάλι με 4 φύλλα ζύμης, ολόκληρα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Καθώς τα βάζουμε τα λαδώνουμε καλά. Κόβουμε λίγο τις άκρες των τελευταίων τεσσάρων φύλλων, έτσι ώστε να μην περισσεύουν πάνω από 4 δάχτυλα και τακτοποιούμε ό,τι απομένει μέσα από τα τοιχώματα, ανάμεσα στη γέμιση και το ταψί. Επειτα τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων σε ρολό γύρω-γύρω στο γλυκό. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε καθένα από 1 γαρίφαλο. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Keywords
Αναζητήσεις
συνταγες απο το αγρινιο
Τυχαία Θέματα