Η κουζίνα του μέλλοντος

Η νέα γενιά ηλεκτρικών συσκευών που υπόσχεται να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, είναι ήδη εδώ.

Φανταστείτε ένα ψυγείο που θα σας υπενθυμίζει τι πρέπει αν ψωνίσετε, μια επιφάνεια κοπής που θα σας προτείνει συνταγές, ένα πιρούνι που θα μετράει πόσο γρήγορα τρώτε, έναν εκτυπωτή που θα τυπώνει... φαγητά! Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι η κουζίνα του μέλλοντος, και αρκετές από τις τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να την κάνουμε

πραγματικότητα είναι ήδη εδώ. Δεν είναι μακριά η εποχή που η κουζίνα μας θα είναι ο προσωπικός μας βοηθός, θα μας βοηθάει να ψωνίζουμε, να μαγειρεύουμε, να τρώμε υγιεινά και καλά.

Μια σειρά τέτοιων συναρπαστικών εφευρέσεων ανέφερε σε πρόσφατο διαδικτυακό άρθρο του το BBC. Ανάμεσα σε αυτές... τα «έξυπνα» ψυγεία -σα να μη μας έφταναν τα έξυπνα τηλέφωνα. Δεν πρόκειται πάντως για υπερβολή, είναι αλήθεια πως τα νέα αυτά ψυγεία μπορούν να κάνουν εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα με τα κινητά μας, απλώς δεν μπορούν να πάρουν τηλέφωνο. Τι κάνουν; Έχουν ενσωματωμένο wi-fi, οθόνες αφής όπως μιας ταμπλέτας και σύστημα σάρωσης barcode, ώστε να κρατάνε στοιχεία για το τι προιόντα περιέχουν καθώς και της ημερομηνίας λήξης τους.

Εκτός από ψυγεία επίσης υπάρχει και το Chop-syc, που εκ πρώτης όψεως είναι ένας δίσκος κοπής, αλλά κατά βάση προκειται για μια διαδραστική οθόνη αφής πολλαπλών λειτουργιών! Το προϊόν σχεδιάστηκε από την Σιμπόν Άντριους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό #GetItDownOn Paper που χρηματοδοτείται από τη Sharp Laboratories και τον διαδικτυακό χώρο, Humans Invent, που χρηματοδοτεί η Sharp και είναι αφιερωμένος στην καινοτομία, τη δεξιοτεχνία και το design. Πρόκειται για έναν δίσκο που έχει ενσωματωμένο wi-fi, ζυγίζει υλικά, προτείνει συνταγές ανάλογα με αυτά και υπολογίζει μερίδες ανάλογα με τις ποσότητες. Κι όλα αυτά σε μια επιφάνεια που δεν χαράζει, δεν χαλάει, δεν καταστρέφεται, όσο άγαρμπα και να ψιλοκόψεις όλων των ειδών τα υλικά. «Ήθελα να απλοποιήσω το “μαγειρεύουμε υγιεινά”», είπε η ίδια η εφευρέτις για το Chop-syc και φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Από την άλλη υπάρχουν και τα χαρούμενα πιρούνια, του Φαμπρίς Μπουτέν. Το HAPIfork κυριολεκτικά... μετράει τις μπουκιές σας. «Τρώτε αργά, χάστε βάρος, αισθανθείτε όμορφα», είναι το σλόγκαν του έξυπνου πιρουνιού, το οποίο μετράει την ταχύτητα με την οποία τρώτε και ανεβάζει τα στοιχεία στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, ώστε να διορθώσετε την ταχύτητα σας προς όφελος της υγείας και του βάρους σας.

Μια άλλη καινοτομία που παίρνει πόντους, είναι αυτό που ο αντιπρόεδρος της Electrolux για θέματα design, Χένρικ Ότο, αποκαλεί induction cooking, δηλαδή σε πιστή μετάφραση «επαγωγικό μαγείρεμα». Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα για να δημιουργήσει ένα ταλαντούμενο μαγνητικό πεδίο το οποίο στη συνέχεια ζεσταίνει ένα σιδηρομαγνητικό τηγάνι. Ακούγεται περίπλοκο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, σπαταλά πολύ λιγότερη ενέργεια και ζεσταίνει πολύ πιο γρήγορα, ενώ το μεγάλο του ατού; Διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια στη θερμοκρασία, γεγονός που είναι ιδανικό για ευαίσθητα υλικά όπως η σοκολάτα, το βούτυρο, αλλά και τα κρεατικά. Ο κ. Ότο μάλιστα θεωρεί ότι αυτή η επαγωγική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. «Τι θα γινόταν αν οι πάγκοι ή τα τραπέζια μας την ενσωμάτωναν; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να τη χρησιμοποιούμε ακόμα και για να φορτίζουμε τις συσκευές μας; Για παράδειγμα ένα τραπεζάκι σαλονιού θα μπορούσε να είναι παράλληλα μια εστία μαγειρέματος αλλά φορτιστής και για το λάπτοπ μας όλο το βράδυ.»

Κι έπειτα υπάρχει πάντα η δυνατότητα αντί να μαγειρέψουμε, να... τυπώνουμε φαγητό! Με το Foodini (παράφραση του food και του μάγου Χουντίνι) ο εκτυπωτής 3D της ισπανικής start-up εταιρίας, Natural Machines, μπορεί να παράξει μια σειρά τροφίμων από σοκολάτα μέχρι ραβιόλια φτάνει οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μαλακές ή σπογγώδεις και ελαφρώς υγρές.

Φυσικά τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαιτέρως γκουρμέ, όμως η μηχανή μπορεί να συνδυάσει μέχρι και 6 διαφορετικά υλικά και να δημιουργήσει τρόφιμα σε διαφορετικά σχήματα. Δεν είναι περίεργο που για αυτή την τελευταία συσκευή έχει ενδιαφερθεί και η NASA...

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κουζίνα του μέλλοντος,